Lagerbryg
DSC08278
Brygning af min første lagerøl er i gang.Dette er brygget med mit lille setup, som jeg bruger om vinteren. Der er mæsket ind, og temperaturen justeres med kogt vand fra ekstra gryder. Alt vandet er justeret med lidt magnesium sulfat og laktol.

Brygning af min første lagerøl er i gang.Dette er brygget med mit lille setup, som jeg bruger om vinteren. Der er mæsket ind, og temperaturen justeres med kogt vand fra ekstra gryder. Alt vandet er justeret med lidt magnesium sulfat og laktol.
DSC08283
Efter endt mæskning overføres mæsken med en stor øse til min spand i spand lautertun. De to mindre gryder indeholder spargevand, som bringes op i temp mens jeg varmer mæsken op til mash-out i ti minutter.

Efter endt mæskning overføres mæsken med en stor øse til min spand i spand lautertun. De to mindre gryder indeholder spargevand, som bringes op i temp mens jeg varmer mæsken op til mash-out i ti minutter.
DSC08284
I bunden af lautertunen fylder jeg spargevand i op til bunden af filteret, før jeg hælder mæsken i. Det letter cikulationen en del.

I bunden af lautertunen fylder jeg spargevand i op til bunden af filteret, før jeg hælder mæsken i. Det letter cikulationen en del.
DSC08285
Der står vædske over mæsken i lautertunen.

Der står vædske over mæsken i lautertunen.
DSC08289
Jeg cirkulerer først urten klar ved at tømme af og føre retur til toppen af lautertunen. Først når det virker klart, begynder jeg at tømme af til gryden.

Jeg cirkulerer først urten klar ved at tømme af og føre retur til toppen af lautertunen. Først når det virker klart, begynder jeg at tømme af til gryden.
DSC08298
Gæren er godt i gang med at rehydrere. Vandet er kogt og kølet til de 10C, som er den temperatur det skal tilsættes ved.

Gæren er godt i gang med at rehydrere. Vandet er kogt og kølet til de 10C, som er den temperatur det skal tilsættes ved.
DSC08299
Den allersidste urt tappes af. Denne sidste del af urten bliver hældt i en ekstra gryde, da jeg ikke har plads til al urten i en gryde.

Den allersidste urt tappes af. Denne sidste del af urten bliver hældt i en ekstra gryde, da jeg ikke har plads til al urten i en gryde.
DSC08301
Nærbillede af den sidste urt. Jeg vil hellere bruge denne tynde urt, end fylde efter med almindeligt vand, når der til sidst skal toppes op til den rette brygmængde.

Nærbillede af den sidste urt. Jeg vil hellere bruge denne tynde urt, end fylde efter med almindeligt vand, når der til sidst skal toppes op til den rette brygmængde.
DSC08312
Humlen er ved at blive vejet af og pakket i humleposer.

Humlen er ved at blive vejet af og pakket i humleposer.
DSC08314
Jeg begynder at varme urten op med det samme jeg begynder at tappe i gryden, så jeg ikke får for lang en opvamningstid.

Jeg begynder at varme urten op med det samme jeg begynder at tappe i gryden, så jeg ikke får for lang en opvamningstid.
DSC08315
Urten er nu nær kogepunktet.

Urten er nu nær kogepunktet.
DSC08317
Den tynde urt, eller kavent, som det også kaldes bliver her kogt seperat. Ofte koges en smule af bitterhumlen med her, men ikke altid.

Den tynde urt, eller kavent, som det også kaldes bliver her kogt seperat. Ofte koges en smule af bitterhumlen med her, men ikke altid.
DSC08318
Humlenposen er tilsat. I dette tilfælde er det en Pearle, som er bittehumle. Opskriften kan findes på mine sider under OPSKRIFTER.

Humlenposen er tilsat. I dette tilfælde er det en Pearle, som er bittehumle. Opskriften kan findes på mine sider under OPSKRIFTER.
DSC08321
Vi nærmer os afslutningen af humlekogningen. Det ses tydeligt, at der har været en del afdampning, hvilket især er godt ved en pilsner, da det fjerner en stor del af den DMS, som vil giove øllet en bismag.

Vi nærmer os afslutningen af humlekogningen. Det ses tydeligt, at der har været en del afdampning, hvilket især er godt ved en pilsner, da det fjerner en stor del af den DMS, som vil giove øllet en bismag.
DSC08322
Og der koges!

Og der koges!
DSC08324
Chilleren er sat i gryden, og der er mindre end ti minutter tilbage af kogningen. Aromahumlen (Saaz i dette tilfælde) tilsættes kun de sidste 5 minutter.

Chilleren er sat i gryden, og der er mindre end ti minutter tilbage af kogningen. Aromahumlen (Saaz i dette tilfælde) tilsættes kun de sidste 5 minutter.
DSC08326
Chilleren er nu kogt godt af, og desinficeret. Aromahumlen er kogt med, og der kan slukkes for varmen. Derefter tænder jeg for det kolde vand gennem chilleren. Da jeg i dag ville brygge et ekstra bryg, blev det varme returvand fra chilleren gemt og brugt til at mæske næste bryg med.

Chilleren er nu kogt godt af, og desinficeret. Aromahumlen er kogt med, og der kan slukkes for varmen. Derefter tænder jeg for det kolde vand gennem chilleren. Da jeg i dag ville brygge et ekstra bryg, blev det varme returvand fra chilleren gemt og brugt til at mæske næste bryg med.
DSC08328
Et nærbillede af min hævert med en rustfri og saniteret stålsvamp. Den fungerer som filter, mens jeg stikker over.

Et nærbillede af min hævert med en rustfri og saniteret stålsvamp. Den fungerer som filter, mens jeg stikker over.
DSC08329
I mit bryggers bliver denne min første lagerøl(en Oktoberfest) iltet med en akvariepumpe og en keramisk iltsten.

I mit bryggers bliver denne min første lagerøl(en Oktoberfest) iltet med en akvariepumpe og en keramisk iltsten.
DSC08334
Her springer vi lige lidt, idet dette er bryg nr. 2,en dunkelweisse, som er klar til at blive filtreret i lautertunen.

Her springer vi lige lidt, idet dette er bryg nr. 2,en dunkelweisse, som er klar til at blive filtreret i lautertunen.
DSC08337
Bag lautertunen står gryderne med spargevand klar, ligesom min store 26 liters gryde er gjort ren efter mæskningen, så der kan koges urt i den.

Bag lautertunen står gryderne med spargevand klar, ligesom min store 26 liters gryde er gjort ren efter mæskningen, så der kan koges urt i den.
DSC08347
Humlekogning på dunkelweisse manér.

Humlekogning på dunkelweisse manér.
DSC08346
Her ses min Oktoberfest i køleskabet. Føleren fra UT-100 termostatstyringen sidder med alutape på siden af spanden og er isoleret med liggeunderlag. Derved måler den på spadnen og ikke luften i køleskabet.

Her ses min Oktoberfest i køleskabet. Føleren fra UT-100 termostatstyringen sidder med alutape på siden af spanden og er isoleret med liggeunderlag. Derved måler den på spadnen og ikke luften i køleskabet.
DSC08352
Da vi har en udetemperatur på mellem -1 og +6 i disse dage skal der varme på, da køleskabet står i mit skur. Varmen kommer fra en varmeblæser, som er lagt på en hylde øverst. Den styres af en UT-100.

Da vi har en udetemperatur på mellem -1 og +6 i disse dage skal der varme på, da køleskabet står i mit skur. Varmen kommer fra en varmeblæser, som er lagt på en hylde øverst. Den styres af en UT-100.