[LaC - Brew Forsiden]        LaC - Brew: Fanø Sloe Metheglin Mead  
Brygudstyr Fadøl Brygning Gør det selv Fotogalleri Humlehave Nyheder

Startside
Op
Indhold
Links
Artikler
Feedback

Gå hurtigt til:

Bryggemåder
All-grain brygning
Ingredienser
Rengøring
Humledyrkning
Videoklip
Bryggesoftware

Siderne er optimeret til 1280 x 800

 

Bryggeriets motto:

Både bryg og drik med omtanke!
 

 

 

 

 

LaC - Brew: Fanø Sloe Metheglin Mead
Metheglin

 

Type: All Grain

Date: 08-03-2008

Batch Size: 25,00 L

Brewer: Lars Reinholdt Christensen
Boil Size: 29,04 L Asst Brewer:
Boil Time: 0 min Equipment: Gasgruekedel
Taste Rating(out of 50): 35,0 Brewhouse Efficiency: 100,00
Taste Notes:
 

Ingredients

Amount Item Type % or IBU
0,50 kg Amber Dry Extract (24,6 EBC) Dry Extract 4,72 %
10,00 ml Slåen Ekstrakt (Bottling 5,0 min) Misc
10,10 kg Honning, Fanø blomsterhonning (2,0 EBC) Sugar 95,28 %
1 Pkgs Dry Mead (Wyeast Labs #4632) Yeast-Wine

 

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,124 SG

Measured Original Gravity: 1,124 SG
Est Final Gravity: 1,034 SG Measured Final Gravity: 1,005 SG
Estimated Alcohol by Vol: 11,80 % Actual Alcohol by Vol: 15,70 %
Bitterness: 0,0 IBU Calories: 1.236 cal/l
Est Color: 9,5 EBC Color:
Color
 

Mash Profile

Mash Name: My Mash Total Grain Weight: 4,54 kg
Sparge Water: 33,58 L Grain Temperature: 22,2 C
Sparge Temperature: 75,6 C TunTemperature: 22,2 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5,4 PH
 

My Mash
Step Time Name Description Step Temp
40 min Pasteurisering Heat to 79,0 C over 15 min 79,0 C
40 min Pasteurisering Heat to 79,0 C over 15 min 79,0 C

 
Mash Notes:

Carbonation and Storage

Carbonation Type: Corn Sugar Volumes of CO2: 2,4
Pressure/Weight: 141,6 gm Carbonation Used: -
Keg/Bottling Temperature: 15,6 C Age for: 364,0 days
Storage Temperature: 11,1 C  
 

Notes

Krydres med ekstrakt af slåen og ekstrakt af 1 stang vanilje. Vanilje udtrækket er lavet direkte i 20 ml. slåenekstrakt. Trækketid 30 dage, derefter filtreret gennem kaffefilter. Færdig mængde der tilsættes skal smages til.

Ellers er Mjødet brygget af to omgange, som anbefalet på siden her: http://www.mjodvitnir.dk/mjodopskrift.php
Teksten fra siden er indsat herunder. Fordelen er at der med den todelte pastaurisering af honningopkoget ikke behøves er gærstarter, idet første urt gør det ud for en kæmpe starter. Anden urt tilsættes derfor når gæren har haft godt fat go der er rigtigt meget af den til at gå i gang med det nye urt.
Hvis du har mod på at prøve, så følger der her den mjødopskrift jeg selv bruger.

Der skal bruges:
24 bøtter honning (10,2 kg)
1 pose vingær, f.eks. portvinsgær eller sauternegær
Kogt vand

1.
Begynd med at lave gærkulturen som anvist på posen med gæren, typisk skal indholdet af posen hældes i 2 dl kogt afkølet vand og omrystes rigtigt godt (brug evt. en vandflaske m. låg), derefter skal det stå i 5-6 timer og omrystes med jævne mellemrum.
2.
Kog 8 liter vand sammen med 10 bøtter honning , når det er kommet i kog tages låget af gryden og skummet fjernes med jævne mellemrum, det skal ikke koge voldsomt, blot småsimre i en halv times tid, kog det evt. i flere portioner hvis ikke du har en meget stor gryde.
Lad det afkøle til ca. 30 ºC, hæld det i mjødballonen og tilsæt gærkulturen, sørg for at det bliver godt blandet.
Nu lader du det stå og "bloppe" i ca. 14 dage et godt og lunt sted.

Det første stykke tid rystes ballonen hver dag, senere kan der gå længere tid mellem omrystningerne.

Efter ca. 14 dage koges 10 liter vand sammen med resten af honningen på samme måde som sidst, når det er afkølet til ca. 30 ºC hældes det i ballonen, Til sidst fyldes ballonen efter med kogt og afkølet vand til den er fuld (ca. 25 liter), indholdet blandes godt og det får lov at stå og "bloppe" til det ikke gærer mere (1,5-2,5 måned), husk at ryste ballonen jævnligt.

Når gæringen er færdig omstikkes mjøden til en ren ballon og så kan man med fordel stille den et køligt sted, f.eks. en garage, så bundfældes den hurtigere. Alt efter hvor grundig man har været med kogningen og afskumningen, så kan det vare mellem 2 måneder til 1 år før mjøden er fuldstændigt klaret.
Fortvivl dog ikke, allerede når mjøden er færdig med at gære kan den drikkes, og den smager fint, men den vinder meget ved lagring.

Hvis man vil krydre sin mjød, er det bedst at gøre det fra starten.
En stærk the koges af det som man vil krydre med, og hældes i ballonen sammen med første portion, ikke i gærkulturen, igen må det højest være 30 ºC.

Hvis du har mod på det, så kan du også koge hele portionen af én gang, det kan dog bevirke at gæringen starter noget langsomt, men resultatet er det samme som hvis du koger af 2 gange med 14 dages interval.

 

 

 

 

Translate? Google translate

Übersetzen?Google translate

Anbefaling:

AuctionSniper.com - Easy eBay bid sniper solutions.
Easy eBay bid sniper solutions

Læs mere under links.
 

 

[Lars Reinholdt Christensen]


 

Send e-mail til mig med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted fra feedbacksiden.
Copyright © 2007 - 2011 LaC - Brew Fanø
Senest opdateret: 10. april 2011