|
Gå hurtigt til: Siderne er optimeret til 1280 x 800
Bryggeriets motto: Både bryg og drik med
omtanke!
|
Ølopskrifter: Her på siden finder du forskellige opskrifter på øl jeg har brygget, samt nogle af de planlagte bryg. De er opdelt efter hvilken type bryg de er. Dvs. om det er et bryg-kit, som jeg synes blev ret godt, eller om det er all-grain bryg. Opskrifterne er dels lavet i programmet Beersmith, dels i Beercalc på www.haandbryg.dk, og udskrevet som pdf-fil, som vil kræve at man har enten "Adobe reader" eller et andet program, der kan læse pdf-filer. Hvis ikke opskriften kommer frem har jeg erfaret at det kan være en løsning at opdatere siden, eller højreklikke på linket til opskriften og vælge "gem destination som" (Internet Explorer). All-grain: Porter No. 1. - Dette er et eksempel på et af mine store all-grain bryg, som blev lavet inden jeg fik min gasgruekedel. Den er mæsket af to omgange og sparget i et setup bestående af to ti-liters spande. Det tog MEGET lang tid. Men øllet var dejligt og opskriften gav en god øl. Fanø trippel. - Mit eneste forsøg indtil nu på at lave en trippel. Ja i det hele taget den eneste belgisk inspirerede øl jeg har brygget. Den var ikke umiddelbart et af mine bedste bryg. Den var ret sprittet i smagen (9,2 %), og smagte ret grøn i lang tid. Derfor røg den i bunden af lageret i skuret - og glemt. Jeg fandt ved et tilfælde disse øl efter 1½ år. Og der var sandelig sket noget. Det var blevet en dejlig og velafbalanceret trippel. Derfor skal den da også nævnes her. Vennebryg 2007. - Dette er både øllet, der blev brygget i forbindelse med at der blev afholdt "lær en ven at brygge" 2007, men også mit første bryg på min gasgruekedel. Dejlig øl i øvrigt, selvom den er så kraftigt humlet, at den nok kunne klare turen til Indien ca. tre til fire gange. Der er billeder fra brygningen af denne øl i galleriet. Fanø Vadehavs Ale. - Denne øl er også et af de nyere bryg. Det specielle ved denne er at jeg her forsøger at klare øllet med issinglass. Det beskrives andetsteds hvordan det virker. Der er billeder fra brygningen af denne øl i galleriet. Trøje Rester. - Denne øl er brygget med en venlig tanke overfor min nabo, Thomas (Alias; "Trøjen"), som gav mig sit valsede malt, da han skulle ud at sejle. (Derfor skulle øllet naturligvis kaldes for "Trøjerester"). Malten ville kunne bliver for gammel inden han igen kommer hjem. Da jeg ikke var helt klar over hvilke øl han havde tænkt det skulle blive, og jeg ikke vidste hvad en pose med et kilo meget mørk malt var, lavede jeg denne opskrift og gik ud fra at der var tale om chokolademalt. Esbjerg Håndbryggerlaugs Pale Ale. - Bryggerlauget har planlagt at brygge samme øl, og så smage forskelle på bryggemetoder mm. Dette er mit bud på hvordan en sådan øl kan se ud. Betingelserne for hvad opskriften skal indeholde står under opskriften. Dark Triticum - Dunkelweisse. - Dette er opskriften på den dunkelweisse, som blev det første testbryg på mit ny setup. Dvs. gasgruekedel med indsatssi osv. Den er trods problemer med udstyret blevet rimeligt vellykket. Daily Wheat. - Øllet her blev brygget som andet bryg på nyt udstyr. Gæren blev høstet direkte fra Dark Triticum. Challenged Wheat - en fødselsdagsøl. Denne øl lavede min svoger og jeg sammen, da han skal holde større fødselsdag og gerne vil servere noget øl han selv har været med til at brygge. Vi krydser fingre og håber brygget bliver godt nok til et sådant arrangement. Bemærkelsesværdig høj effektivitet, så den røg 12 point over den tilsigtede OG. DentAle - Denne øl blev brygget sommeren 2009. Den var tilegnet min svogers gamle ven, som er tandlæge. Deraf navnet Dent Ale. Kan også oversættes til Bule Øl. Om den så giver buler skal jeg lade være usagt. Det er dental, der ligger bag. Men... det er vist helt ligemeget. Det var en rigtigt god øl, hvorfor opskriften skal med her. Smoked thesis Porter - Denne øl blev brygget på en brygdag, sammen med min svoger. Vi lavede to øl på en dag. Denne er lavet med hjemmelavet koldrøget malt. Desværre fortog røgsmagen lidt hurtigt, men det gjorde ikke øllet ringere. Det var en fyldig og lidt kraftig øl, som var helt perfekt til at drikke som afslutning på en god middag, eller til afrundingen af andre gode sysler. Anledningen til brygget var den dengang forestående afslutning af mit kandidatstudie og specialeskrivning. Perale - Den anden øl min svoger og jeg bryggede dengang i februar 2009. Opskriften er min, men øllet er Pers. Det er lavet som han kan lide det. Det viste sig at det var en smag jeg og en del andre af dem, som Per lod smage kunne lide. Så den skal da også deles med andre. Denne øl er helt sikkert en øl, som jeg kunne finde på at brygge igen nogle gange. Den er meget letdrikkelig. Vennebryg 2009 - Denne øl blev brygget på "Teach a friend to homebrew - day" 2009. Der er billeder fra denne brygning her i galleriet. Det er en Robust Porter, som blev noget mørkere og brændt end oprindeligt tænkt. Dette må tillægges den chokolade hvede, som smagte og farvede langt mere end jeg havde beregnet. Denne øl blev i øvrigt bedre og bedre med tiden, og det sidste var blevet svagt inficeret, hvilket viste sig at være en helt suveræn oplevelse, da den fik noter af hestedækken. Det har været en af mine personlige favoritter. Light Ale - Dette er et forsøg på at lave en lys og let IPA. I opskriften står ganske vist at det er en IPA, men det er det altså ikke helt. Den placerer sig nok lige på grænsen mellem en bitter og en IPA i den lette ende. Denne øl blev brygget i forbindelse med at at jeg havde lovet en kammerat at lavet et brygarrangement til en herresammenkomst. Jeg har ikke selv haft fornøjelsen af at smage denne øl - endnu. Light Ale 2 - Dette bryg er delvist inspireret af ovenstående, men er lavet som en standard bitter. Der er en anden humlesammensætning end i Light Ale. Jeg bryggede dette og ovenstående bryg på mit "vintersetup", som består af en gryde, som der mæskes og koges i. Lautering foregår i min spand i spand si. LaC-Brew Dansk IPA - Dette er virkeligt et helt specielt bryg, som jeg faktisk venter mig en del af. Denne øl er lavet helt på en blanding af forskellige humler fra min egen humlehave. I skrivende stund er den kun lige blevet flasket, men smager meget lovende. Giza Nyeupe - Bag dette noget spøjse navn gemmer der sig en dunkel weisse. Denne øl blev brygget en dag hvor jeg bryggede to øl i træk. Billeder fra disse bryg kan ses her. Og det dér "Giza nyeupe" er blot et navn jeg gav denne øl, da jeg ikke selv kunne finde på noget fornuftigt. Så det er simpelthen google translate, som fandt på det. Det er Swahili og betyder "Dunkel Weisse". Oktoberfest 2011 - Mit allerførste forsøg på at lave en undergæret øl. Denne øl blev brygget samme dag som den som står herover, Giza Nyeupe. Derfor kan der også ses billeder fra bygningen af denne øl her. Jeg fik, for at kunne brygge en undergæret øl, arrangeret et køleskab med separat temperaturstyring. Dette kan også ses på ovenstående side. Ekstrakt/partial mash: Diabololike - Denne øl er her anført til at være under ekstraktbryg, men den baserer sig på to dåser af Brewferms kits, som hedder Diabolo. Men da jeg samtidig har kogt en mængde Muntons medium malt med Saaz humle, samt tyndet op til sidst med lidt kavent fra mæskningen af ovenstående LaC-Brew Dansk IPA, er det nok nærmere et ekstraktbryg. Diabolo-kittet skulle give en belgisk ale, så det er den type jeg her har anført det som. Kits: Fanø Stout. - Faktisk mit allerførste bryg, som alt andet lige blev rimeligt og som jeg sidenhen har brygget en hel del gange stort set ud fra denne opskrift. Nogle gange får den lidt engelsk lakrids, men ellers er det stort set det samme. Det er en nem og hurtig øl at brygge, og den gør som regel glæde når den serveres. Selvom det de første gange betød at hvis gæster fik mere end 2 - 3 øl, kunne vi lige så godt rede op, så de kunne overnatte. Uanset hvor mange meter de havde hjem. Ale Special. - Et forsøgbryg, der trods flere småfejl undervejs gav en rimeligt god og drikkelig øl. Vadehavs indianer. - En øl jeg bryggede helt specielt med henblik på at lave en mild ale, som faldt i fruernes smag. Derfor er den også i daglig tale gået som "dameøllet". Det er en rar og behagelig ale, der var tænkt som en IPA, men den blev lidt for svag i humlesmag og bitterhed til at det kunne gøre sig gældende. Special X-mas Stout. - Faktisk en stout, som ligner "Fanø Stout", men den er tilsat nellike og engelsk lakrids. Mere skulle der faktisk ikke til. Den smager umiskendeligt af jul, uden at blive for sød og kraftigt krydret. Specielle bryg: Fanø Sloe Metheglin Mead (Mjød). - Dette er et forsøgsbryg, som jo egentlig ikke er øl, men en mjød. Den har jeg brygget, da en biavler på Fanø gav min brygven og gamle kollega, Frank, en stor portion honning til mjød. Biavleren ville smage forskellige opskrifter på Mjød. derfor har jeg brygget denne på 10 kg. blomsterhonning fra Fanø. Jeg tilsætter ekstrakt af vanilje, samt slåenekstrakt. Det er et længere projekt at brygge mjød, så det kommer til at tage tid førend jeg kan beskrive hvordan en sådan smager.... Der er billeder fra denne brygning i galleriet. Fanø Cider 1. - Her er opskriften på den første omgang cider, der blev brygget i efteråret 2008. Læs evt. mere om baggrunden for ciderbrygningen her under Frugtpresse. Fanø Cider 2. - Cideropskrift nummer 2. Blev også brygget efteråret 2008. Dette er en noget større portion, med en anden gær og større sukkertilsætning. Planlagte bryg: Smoked Robust Porter. - Denne øl planlagdes efter et besøg ved Søren Thygesen, hvor jeg smagte hans røgede porter, lavet på hjemmerøget pale malt. Den glæder jeg mig til at prøve at brygge. Vinter Weizen. - Igen en øl jeg tænker at brygge, for at tækkes de feminine øldrikkere. Samtidig synes jeg det kunne være sjovt at brygge noget øl, der er lidt lysere, end de mange stouts, brown ales og portere jeg ellers primært har brygget. De smager mig nu også..
|
Anbefaling: Læs mere under
links.
|
Send e-mail til mig med spørgsmål eller kommentarer om dette
Websted fra feedbacksiden.
|