[LaC - Brew Forsiden]        Bryggemetoder  
Brygudstyr Fadøl Brygning Gør det selv Fotogalleri Humlehave Nyheder

Startside
Op
Indhold
Links
Artikler
Opskrifter
Feedback

Gå hurtigt til:

Bryggemåder
All-grain brygning
Ingredienser
Rengøring
Humledyrkning
Videoklip
Bryggesoftware

Siderne er optimeret til 1280 x 800

 

Bryggeriets motto:

Både bryg og drik med omtanke!
 

 

 

 

 

Hvordan brygger man så øllet?  - En introduktion til bryggemetoder

Der er utallige måder at gøre det på, men overordnet vil jeg tillade mig at sige, at der er tre veje til brygningen:

1 - Brygning af kits 

Bryg med kits

2 - Brygning med maltekstrakt (Evt. med all-grain smagsmalt).  

Bryg med ekstrakt

3 - Brygning af all-grain (Dvs. helt fra bunden med maltede korn).

All-grain brygning

Herunder kan læses en kort introduktion til de forskellige bryggemetoder:


Hvad skal man så vælge?

Der er ingen tvivl om at brygning med kits er det letteste at gå i gang med. Både for begyndere og erfarne. Forskellen på de tre er, udover sværhedsgraden, at det også tager markant længere tid at brygge all-grain end at brygge på et kit. Samtidig er der langt flere "håndtag" at dreje på ved brygning af all-grain, end ved kits.

All-grain brygning er den traditionelle måde at brygge på, og bygger på årtusinders erfaring. Man bestemmer smagen i øllet ved sammensætningen af malt-, gær- og humletyper, samt de brygmetoder der benyttes. All-grain kan oversættes med "Kun-korn", hvilket vil sige at der her primært brygges på basis af valset og mæsket malt.

Men for at citere John J. Palmer, som er forfatter den helt fantastiske bog: "How to brew", så er princippet ved brygning kort fortalt sådan:

  1. Maltet byg blødes op i varmt vand, for at danne forgærbare sukkerarter.

  2. Maltsukkeropløsningen koges med humle for at give smag.

  3. Opløsningen køles og gær tilsættes for at begynde gæringsprocessen.

  4. Gæren fortærer sukkerarterne og frigiver kuldioxid (Co2) og alkohol.

  5. Når den primære gæring er færdig, flaskes øllet med en lille smule sukker tilsat, for at carbonere øllet (tilsætte Co2).

(Se i øvrigt J.J. Palmers bog i en online version på www.howtobrew.com. Det er en ældre version end den trykte, men alligevel en udmærket guide.)

Klik her for at læse mere:  All-grain brygning

Brygning med maltekstrakt springer punkt 1 over, og ekstrakten koges med humle af forskellig smag. Man kan også vælge at supplere sin maltekstrakt med lidt forskellige andre malttyper, som man så opbløder en mindre mængde af og tilsætter. Dette kaldes partial mash. (En fri oversættelse: partial mash = delvis mæskning).

Klik her for at læse mere: Bryg med ekstrakt

Kits indeholder maltsirup & humle, og skal blot varmes i lidt vand, hvorefter det køles og tilsættes gær. Det er lidt som at bage brød med en pose mel-mix. Det er let og giver ofte en ok og drikkelig øl.

Klik her for at læse mere: Bryg med kits


Råd til begynderen:

Begynderen vil uden tvivl nå længst, ved at vælge at brygge kits eller ekstrakt de første gange. Fordelen er at man ikke rigtigt får hånd om brygprocesserne, før man har haft det i hænderne. Især omfanget af rengøring kom bag på mig, da jeg begyndte at brygge. Selvom jeg var blevet advaret inden. Jeg forstod heller ikke processerne fuldt ud, før jeg havde prøvet dem. Og selvom det er fristende, at springe direkte ud i at brygge "rigtigt" med det samme, vil jeg alligevel råde til at begynde i det små. Jeg kan stadig en sjælden gang finde på at brygge et kit, eller ekstraktbryg. Det er nemt, hurtigt og det bliver til øl.
Når jeg har god tid vil jeg helst brygge all-grain.

De enkelte metoder beskriver jeg mere detaljeret på de siderne: Kits, ekstrakt & all-grain.
(BEMÆRK - De er stadig under konstruktion - Læs indtil da evt. også disse artikler omkring all-grain brygning mm.)


Mæsket og lauteret malt.
Det kan til nød bruges i brødbagning eller til hjemmelavede knækbrød.
Der er ikke megen smag eller næring i det længere.

 


Bryg med kits   Bryg med ekstrakt   All-grain brygning

Vælg her for at læse om de forskellige bryggemetoder.

Startside Op All-Grain brygning Bryg med ekstrakt Rengøring Brygkits

 

 

Translate? Google translate

Übersetzen?Google translate

Anbefaling:

AuctionSniper.com - Easy eBay bid sniper solutions.
Easy eBay bid sniper solutions

Læs mere under links.
 

 

[Lars Reinholdt Christensen]


 

Send e-mail til mig med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted fra feedbacksiden.
Copyright © 2007 - 2011 LaC - Brew Fanø
Senest opdateret: 10. april 2011

 

foamposites black suede louis vuitton outlet jordan 6 history of jordan foamposites black suede sport blue 3s jordan 6 history of jordan cheap air jordan jordan 3 sport blue kate spade outlet jordan 3 sport blue sport blue 6s jordan 6 sport blue oakley sunglasses outlet beats by dre cheap louis vuitton outlet cheap air jordans Louis Vuitton Outlet lebron 12 history of jordan 6s jordan 6 history of jordan jordan 6 sport blue louis vuitton outlet lebron 12 new jordans foamposites for sale coach factory outlet coach factory online beats by dre outlet jordan 6 sport blue louis vuitton outlet jordan 3 sport blue michael kors outlet jordan 6 sport blue michael kors outlet history of jordan 6s cheap jordans foamposites for sale jordan 3 sport blue louis vuitton outlet sport blue 3s