Hvordan brygger man så øllet?
- En introduktion til bryggemetoder
Der er utallige måder at gøre det på, men overordnet vil jeg
tillade mig at sige, at der er tre veje til brygningen:
1 - Brygning af kits
|
|
2 - Brygning med maltekstrakt (Evt. med all-grain smagsmalt).
|
|
3 - Brygning af all-grain (Dvs. helt fra bunden med maltede
korn). |
|
Herunder kan læses en kort introduktion til de
forskellige bryggemetoder:
Hvad skal man så vælge?
Der er ingen tvivl om at brygning med kits er det letteste at
gå i gang med. Både for begyndere og erfarne. Forskellen på de tre er, udover
sværhedsgraden, at det også tager markant længere tid at brygge all-grain end at
brygge på et kit. Samtidig er der langt flere "håndtag" at dreje på ved brygning
af all-grain, end ved kits.
All-grain brygning er den traditionelle måde at brygge på, og
bygger på årtusinders erfaring. Man bestemmer smagen i øllet ved sammensætningen
af malt-, gær- og humletyper, samt de brygmetoder der benyttes. All-grain kan
oversættes med "Kun-korn", hvilket vil sige at der her primært brygges på
basis af valset og mæsket malt.
Men for at citere John J. Palmer, som er forfatter den helt
fantastiske bog: "How to brew", så er princippet ved brygning kort fortalt
sådan:
-
Maltet byg blødes op i varmt vand, for at danne
forgærbare sukkerarter.
-
Maltsukkeropløsningen koges med humle for at give smag.
-
Opløsningen køles og gær tilsættes for at begynde
gæringsprocessen.
-
Gæren fortærer sukkerarterne og frigiver kuldioxid (Co2)
og alkohol.
-
Når den primære gæring er færdig, flaskes øllet med en
lille smule sukker tilsat, for at carbonere øllet (tilsætte Co2).
(Se i øvrigt J.J. Palmers bog i en online version på
www.howtobrew.com. Det er en ældre
version end den trykte, men alligevel en udmærket guide.)
Klik her for at læse mere:
Brygning med maltekstrakt springer punkt 1 over, og
ekstrakten koges med humle af forskellig smag. Man kan også vælge at supplere
sin maltekstrakt med lidt forskellige andre malttyper, som man så opbløder en
mindre mængde af og tilsætter. Dette kaldes partial mash. (En fri oversættelse:
partial mash = delvis mæskning).
Klik her for at læse mere:
Kits indeholder maltsirup & humle, og skal blot varmes i lidt
vand, hvorefter det køles og tilsættes gær. Det er lidt som at bage brød med en
pose mel-mix. Det er let og giver ofte en ok og drikkelig øl.
Klik her for at læse mere:
Råd til begynderen:
Begynderen vil uden tvivl nå længst, ved at vælge at brygge
kits eller ekstrakt de første gange. Fordelen er at man ikke rigtigt får hånd om
brygprocesserne, før man har haft det i hænderne. Især omfanget af rengøring kom
bag på mig, da jeg begyndte at brygge. Selvom jeg var blevet advaret inden. Jeg
forstod heller ikke processerne fuldt ud, før jeg havde prøvet dem. Og selvom
det er fristende, at springe direkte ud i at brygge "rigtigt" med det samme, vil
jeg alligevel råde til at begynde i det små. Jeg kan stadig en sjælden gang finde på at brygge
et kit, eller ekstraktbryg. Det er nemt, hurtigt og det bliver til øl.
Når jeg har god tid vil jeg helst brygge all-grain.
De enkelte metoder beskriver jeg mere
detaljeret på de siderne: Kits,
ekstrakt &
all-grain.
(BEMÆRK - De er stadig under konstruktion - Læs indtil da evt.
også disse artikler
omkring all-grain brygning mm.)
Mæsket og lauteret malt.
Det kan til nød bruges i brødbagning eller til hjemmelavede knækbrød.
Der er ikke megen smag eller næring i det længere.
Vælg her for at læse om de forskellige bryggemetoder.