[LaC - Brew Forsiden]        Artikler  
Brygudstyr Fadøl Brygning Gør det selv Fotogalleri Humlehave Nyheder

Startside
Indhold
Links
Artikler
Opskrifter
Feedback

Gå hurtigt til:

Bryggemåder
All-grain brygning
Ingredienser
Rengøring
Humledyrkning
Videoklip
Bryggesoftware

Siderne er optimeret til 1280 x 800

 

Bryggeriets motto:

Både bryg og drik med omtanke!
 

 

 

 

 

 

Oversatte artikler og andet læsestof om brygning.

Der bliver skrevet mangt og meget om brygning, og litteratur, samt læsningen af dette er da også en af vejene til at forstå brygning. Det et er godt supplement til de diskussioner der er i forskellige bryggergrupper på nettet. Se om disse under links.

Men oftest er det skrevne på engelsk. Under links kan du finde et link til litteratur jeg vil anbefale. Men nederst her på siden vil jeg nævne fire danske bøger, som jeg finder er ret gode for enhver håndbrygger at kaste et blik i.

www.haandbrygforum.dk har jeg været med til at oversætte en artikel fra bladet Brew Your Own. Inden dette havde jeg selv til eget brug oversat en artikel fra deres hjemmeside. De fleste af artiklerne ligger også på haandbrygforum, ligesom jeg sikkert vil gøre, hvis jeg igen falder over nogle artikler jeg synes det kunne være rart at have på dansk.

Jeg skriver således ikke selv disse, men vurderer at de kan være nyttige for andre bryggere. Siden her er ret stor, så derfor kan nedenstående tre links benyttes til hurtigt at nå frem til det, der måtte have din interesse:

Oversatte artikler.

Hele bøger.

Tre danske bøger anbefales.



Oversatte artikler:

For at læse disse dokumenter skal du bruge et program, der kan læse PDF-filer, som f.eks. Adobe Reader, som gratis kan hentes på internet.


En begynderguide til mæskning.

Denne artikel er en ældre sag fra Brew Your Own i 1998. Den er det jeg kalder meget amerikansk eller belærende i sproget. Men den giver et godt kig ind i hvordan og hvorfor håndbryggere tager springet fra at lave brygkits til at brygge All-grain.

Se artiklen her: En begynderguide til mæskning.


Trinmæskningens videnskab.

Denne artikel går noget dybere ind i hvad der sker ved forskellige temperaturer i løbet af mæskningen, samt hvilken betydning det kan have for det endelige bryg.

Se artiklen her: Trinmaeskningens Videnskab


"Hot Trub": Dannelse og fjernelse.

Denne artikel, som jeg har oversat fra www.brewingtechniques.com, beskriver hvad hot trub er, samt hvorfor det er så vigtigt at få det fjernet under brygningen. Det er også beskrivelser af hvordan man kan fjerne trub fra urten. Den er oprindeligt skrevet af Ron Barchet, ligesom den næste artikel. Jeg har skrevet til Ron, som er ejer og brygmester på bryggeriet "Victory Brewing Company". Han har givet mig tilladelse til oversættelserne af hans to artikler, så jeg kunne gøre dem offentligt tilgængelige her i Danmark.

Se artiklen her: "Hot Trub": Dannelse og fjernelse.


"Cold Trub": Følgerne for det færdige øl og metoder til at fjerne det.

Denne artikel af Ron Barchet findes også på www.brewingtechniques.com. Jeg har her oversat den til brug af danske bryggere. Artiklen beskriver hvad cold trub er, samt hvilken betydning det kan have hvis det fjernes inden fermenteringen Det er også beskrivelser af hvordan man kan fjerne cold trub fra urten.

Se artiklen her: "Cold Trub": følgerne for det færdige øl og metoder til at fjerne det.


Periodic Table of beerstyles.

Dette er egentlig ikke en oversat artikel, men et lidt sjovt og alligevel informativt lille indslag. Det er en sort/hvid version af "Periodic table of beer styles", eller oversat: Øltypernes periodiske system. Jeg har fået lov til at lægge den ud på mine sider af Gerald Kielpinski fra Mantis Design, som har rettighederne til tabellen.

Der findes flere forskellige af disse omskrivninger af det periodiske system til øltyper, som for størstedelen vist er hvor forskellige bryggeriers øl sættes ind, hvor deres navn passer med de forskellige grundstoffer. Og ja! Øl er et grundstof, som i det officielle periodiske system placerer sig lige ved siden af Chokolade og ristede hotdog!

Pjat til side, så er dette ikke sådanne en pjattet version, men et seriøst bud på at placere de forskellige øltyper i forhold til gærtyper, smagssammensætning osv. Vil man have den originale farvelagte plakat skal man væbne sig med tålmod eller selv tegne en. Plakaten har været i restordre i over et år ved Mantis design. (Jeg har da overvejet, at lave min egen lille farvelagte version på dansk. Hvem ved om den snart er at finde på disse sider?)

Hent plakaten ved at klikke på billedet herover.
Filen er vist stor nok til at kunne printes ud i langt større format end A3 og hænges op nær din bryggryde.

Det har vist sig en kæmpe succes med denne fil, som genererer det absolut største besøgstal på disse sider. Og underligt nok primært fra vinglade italien. Som konsekvens af dette har jeg været så frimodig at lade google oversætte beskrivelsen ved billedet af hvordan dette gemmes. Morsomt at det er så mange italienere som kommer forbi efter filen.

Samtidig vil jeg da lige gøre opmærksom på at plakaten nu igen er tilgængelig i handlen i USA.



Hele bøger: Lærebog i bryggeridrift bind 1 & 2.

For at læse disse dokumenter skal du bruge et program, der kan læse PDF-filer, som f.eks. Adobe Reader, som gratis kan hentes på internet.

De to bøger, der ligger her kan også hentes på The Scandinavian School of Brewing's hjemmeside, samt i galleriet på haandbrygforum. (Klikker du her kommer du til den diskussion på haandbrygforum, hvor de direkte link til bøgerne findes).

Bemærk før du henter disse bøger at filerne med de to lærebøger i bryggeridrift er MEGET store. Dvs. ca. 175 mb pr. stk. Så sidder du ved en meget langsom forbindelse, vil jeg anbefale at hente bøgerne på brygskolens hjemmeside, hvor de findes i en mindre størrelse, men deraf også ringere kvalitet.


Lærebog i bryggeridrift bind 1.

Det første bind i en genoptrykning fra 1940. I dette bind beskrives hvordan man dengang greb brygningen an. Bind 1 omhandler opbygning af bryggeriet, udstyret, vandets, maltens og humlens kvalitet, samt brygprocesserne fra valsning, mæskning og til urtkogning. Metoderne har stadig gyldighed for vi håndbryggere, ligesom mange af teknikkerne beskrives ret indgående. Så trods den høje alder kan vi finde mange gode ideer og tips i bøgerne. Bemærk igen at filen er meget stor!

Hent bogen her: Lærebog i bryggeridrift 1940 bind1.


Lærebog i bryggeridrift bind 2.

Det andet bind i det originale trykn fra 1929. I dette bind beskrives hvordan man dengang greb brygningen an. Bind 2 behandler emnerne urtafkøling, gæringen og mikroorganismer, samt lagring og flaskning af øllet. Afslutningsvis er der beskrivelser af de dengang - i dansk sammenhæng - alternative øltyper. Dvs. alt som ikke var pilsnere. Metoderne har stadig gyldighed for vi håndbryggere, ligesom mange af teknikkerne beskrives ret indgående. Så trods den høje alder kan vi finde mange gode ideer og tips i bøgerne. Bemærk igen at filen er meget stor!

Hent bogen her: Lærebog i bryggeridrift 1929 bind2.


Tre danske bøger anbefales:

Jeg kan varmt anbefale at den interesserede køber, låner eller på anden måde tusker sig til at få hænderne i en eller flere af disse udmærkede bøger om brygning. Mange spørgsmål og svar fra begyndere udi brygningens kunst, er allerede besvaret i disse bøger. Og de fleste spørgsmål på de forskellige brygfora ville være dækket ind, gennem læsning af disse. Men det er ikke en opfordring til at droppe vore brygdiskussioner. Jo flere spørgsmål og svar jo bedre mulighed har vi alle for at lære af hinanden.

Jørgen Munkebo: Kunsten at lave øl og vin.

Denne bog er en ældre sag, som gennem årene er blevet genoptrykt og udgivet under lidt forskellige navne. Jeg har derfor fået den i to eksemplarer, som jeg ikke indholdsmæssigt har kunnet finde forskelle i. Bogen beskriver grundprincipperne ved brygning kort og enkelt, og uden at gå tabt i forskellige detaljer. En let indføring, som ikke er særlig uddybende. Til gengæld er bogen ret billig at købe.
 

Per Kølster: Alle tiders øl.

En varm bog om herligheden ved det selvfremstillede øl. Bogen beskriver hvordan Per entusiastisk er blevet grebet af sin brygning og det at skabe noget helt fra bunden. Han laver alt til sit øl selv. hvis ikke man interesserer sig for teknikker, men det romantiske aspekt ved det selvskabte. Så læs endelig denne bog. Han rejser rundt i vore nabolande og beskriver lokale detaljer ved de gamle håndværk: at brygge sit eget øl.

Simon Wrisberg.

Simons bog er en rigtig "how to do it"- bog. Her er der beskrivelser af forskellige brygteknikker, der kan lade sig gøre i et almindeligt dansk køkken. Denne bog er et godt værktøj, selvom den slet ikke kan nå på niveau med John Palmers: "HowToBrew"! (Men da denne er på engelsk, kan den være en større udfordring....)

 

 


 

 

Translate? Google translate

Übersetzen?Google translate

Anbefaling:

AuctionSniper.com - Easy eBay bid sniper solutions.
Easy eBay bid sniper solutions

Læs mere under links.
 

 

[Lars Reinholdt Christensen]


 

Send e-mail til mig med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted fra feedbacksiden.
Copyright © 2007 - 2011 LaC - Brew Fanø
Senest opdateret: 10. april 2011

 

oakley sunglasses outlet kate spade outlet louis vuitton outlet sport blue 3s foamposites black suede lululemon outlet Louis Vuitton Outlet kate spade outlet louis vuitton uk jordan 6 history of jordan history of jordan 6s louis vuitton outlet cheap jordan shoes beats by dre cheap jordan 6 history of jordan louis vuitton outlet jordan 3 sport blue cheap jordans sport blue 3s louis vuitton outlet history of jordan 6s coach outlet online louis vuitton outlet cheap jordans Cheap Oakley Sunglasses jordan 11 concord louis vuitton outlet louis vuitton outlet jordan 6 history of Jordan history of jordan 6s Nike KD VII coach outlet Kate Spade Diaper Bag Louis Vuitton Outlet michael kors outlet retro jordans for sale jordan 3 sport blue louis vuitton outlet cheap jordans nike kd vii