|
Gå hurtigt til: Siderne er optimeret til 1280 x 800
Bryggeriets motto: Både bryg og drik med
omtanke!
|
Vandkvalitet. Kvaliteten på det vand, der benyttes til brygningen kan have en betydning får hvordan det færdige øl smager. Og det er ikke kun fordi vand smager forskelligt i forhold til de mineraler og andet det indeholder. For selve denne sammensætning vil på nogle væsentlige måder ændre sig, når det bruges til at brygge med. Under mæskning, kogning af urt, samt lautering sker der kemiske ændringer, som har betydning for det færdige øls smag og kemiske sammensætning. Og derfor har det kemiske udgangspunkt i brygvandet en betydning, som i nogle tilfælde er minimal, og i andre absolut væsentlig for om den ønskede øltype kan opnås. Der kan være stor forskel i vandets sammensætning verden over, således at det kan være svært at opnå en øl, der smager som en øl brygget af vand fra den anden side af jorden, eller sågar forskellige steder i Danmark. Det er muligt at justere på vandets sammensætning, ved at styre f.eks. PH -værdien eller andre mineraler, ved at tilsætte forskellige mere eller mindre "naturlige" kemikalier, som ofte kan købes ved leverandører af brygudstyr. Jeg bruger det program, der hedder Beersmith til at beregne og planlægge mine opskrifter. I det program, kan det også beregnes hvordan vandet vil skulle/kunne ændres til en bestemt vandtype. Men det kræver at man kender vandets sammensætning, der hvor man bor. Ofte kan dette oplyses ved at kontakte vandværket, eller kommunen. Nogle kommuner (som f.eks. Fanø Kommune) offentliggør de væsentligste tal på deres hjemmesider. Men hvis man ønsker de nøjagtige og aktuelle tal, kan kommunen/vandværket kontaktes. De vil sikkert gerne være behjælpelige. Jeg har således fået udleveret kopier af de seneste tests af vandkvaliteten fra det kommunale vandværk. Jeg vil lægge disse op her på et senere tidspunkt.
Analyser fra Fanø Vandværk i 2006. Disse tal er hentet fra Fanø kommunes hjemmeside.
|
Anbefaling: Læs mere under
links.
|
Send e-mail til mig med spørgsmål eller kommentarer om dette
Websted fra feedbacksiden.
|