|
Gå hurtigt til: Siderne er optimeret til 1280 x 800
Bryggeriets motto: Både bryg og drik med
omtanke!
|
Brygning med ekstrakt og partial mash.Hvis man vælger at brygge med ekstrakt er der lidt flere ting man får mulighed for at justere, end ved brygning med kits. Når der brygges Partial Mash, vil det sige at der brygges på basis af koncentreret maltekstrakt. Men at man udover dette valser og mæsker mindre portioner specialmalte, som så er med til at forme urten i de smagsretninger man ønsker. Det kan være nogle mørke carafa malte, eller forskellige crystalmalte osv. Altsammen noget som kan give lige præcis denne øl sit særpræg. Denne mæskning kan foretages separat i en gryde, eller i urten i mæskeposer, som sænkes ned og mæskes. Posen kan så hæves ud, og dryppe af.
Lidt enkelt forklaret, så er det med ekstraktbrygning muligt at springe over den valsning, mæskning, og lautering, som man laver ved All Grain brygning. Maltekstrakten er en koncentreret maltsirup, som er fremstillet professionelt på fabrikker/bryggerier. Men i princippet altså ud fra samme metode, som når vi gør det i håndbrygning. Blot er det efterfølgende kogt ind til et koncentreret tyktflydende produkt. Resten af brygningen er så fuldstændig som ved All Grain, idet der koges humle og sies. Se derfor fra punkt 3 på siden om All-grain brygning, for resten af processen ved brygningen af ekstrakt. Ekstrakterne købes også ved de forskellige forhandlere af brygudstyr og ingredienser. Forskellen på disse og brygkits er, at ekstrakterne kun består af maltsirup af en bestemt type. Men det kan også være tørret maltkoncentrat, også kaldet "Dry malt" eller "Spray malt". Disse sirupper og tørmalte kan man så sammensætte og blande efter lyst alt efter hvilken øl man ønsker at brygge. Eller man kan lave et partial mash, ved at mæske mindre portioner specialmalte. Opskrifterne til disse bryg kan laves på beercalc, eller i et stykke software, som f.eks. beersmith eller promash. Læs mere om disse under Programmer og software Når der ikke er humle i maltekstrakten, som ved brygkits, betyder det at man vil skulle tilsætte humle og andre ingredienser ifølge opskriften. Og her har især humletilsætningen betydning. Humlen tilsættes under ca. times kogning og tilsættes på forskellige tidspunkter, som måles frem mod det tidspunkt hvor kogningen stoppes og urten skal koges. Dette kan der læses mere om under urtkogning. Som allerede nævnt, så er maltekstrakt et koncentreret sirupsprodukt. Det betyder at det er temmelig tyktflydende og er det koldt, kan det være noget nær umuligt at få ud af dåsen. Derfor er det nødvendigt at forberede dåsen ved at åbne den og sætte den ned i en balje med kogende varmt vand. Efter 10 minutter er maltekstrakten meget mere flydende, og kan hældes ud af dåsen. Dåsen kan så efterfølgende skylles efter i kogende vand, så det sidste malt også kommer med. Men pas på fingrende. Varm sirup/ekstrakt holder som andre sukkerprodukter godt på varmen og en forbrænding stopper ikke med det samme ekstrakten rører huden. Samtidig kan skarpe kanter på den varme dåse nemt skære dine hænder. (Jeg har prøvet begge dele og overlevet, men pas alligevel på). Brygningen med maltekstrakt er et fremragende
alternativ til at brygge All Grain, hvis man er i tidsnød. Men også hvis man som
begynder af forskellige grunde, ikke har udstyret til at brygge All Grain. Det
kan også benyttes til at lave mindre forsøgsbryg, hvor der fokuseres på at ændre
i humlesammensætning, brugen af specialmalte(partial mash). |
Anbefaling: Læs mere under
links.
|
Send e-mail til mig med spørgsmål eller kommentarer om dette
Websted fra feedbacksiden.
|