[LaC - Brew Forsiden]        Brygkits  
Brygudstyr Fadøl Brygning Gør det selv Fotogalleri Humlehave Nyheder

Startside
Op
Indhold
Links
Artikler
Opskrifter
Feedback

Gå hurtigt til:

Bryggemåder
All-grain brygning
Ingredienser
Rengøring
Humledyrkning
Videoklip
Bryggesoftware

Siderne er optimeret til 1280 x 800

 

Bryggeriets motto:

Både bryg og drik med omtanke!
 

 

 

 

 

Brygning med brygkits.

Som nævnt er der ingen tvivl om at brygning med kits er det letteste at gå i gang med. Både for begyndere og erfarne.

1. Lidt om brygkits.

2. Sukker/tørmalt

3. Brygningen.

 
Kits fra Muntons

Lidt om brygkits:

Brygkits kan anskaffes ved næsten alle - om ikke alle - danske forhandlere af brygudstyr og ingredienser. Udbuddet kan være lidt svingende alt efter hvilken forhandler og hvilket lager der foreligger i butikkerne. Se forhandlerlisten under forhandlerlinks. Det er ingrediensmæssigt lidt dyrere at brygge med brygkits end med valset malt.

Et brygkit består af en dåse med en maltsirup, som er fremstillet på grundlag af de malttyper og har fået tilsat de humletyper mm., som producenten har vurderet vil kunne give en øl af en bestemt type. Det kan f. eks. være en pale ale, en stout eller en anden øltype. Der medfølger også en pakke tørgær, samt en beskrivelse af hvordan øllet skal brygges. Dette vil sige at producenten har gjort arbejdet med at sammensætte en opskrift. har valset & mæsket malt, kogt dette ind til en sirup og har tilsat humleessenser mv. Det er ellers nogle af de processer man selv foretager ved all-grain brygning.


Kits fra Brewferm

Kvaliteten på de forskellige kits svinger lidt. Men jeg er ikke stødt på nogen kits, som bare tilnærmelsesvis kan nærme sig de kits fra Matas, jeg som barn så min far brygge på. (Som han selv har udtrykt det: Vi bryggede det med stor entusiasme, og kunne i starten godt bilde os ind at det smagte godt... Men det gjorde det ikke!)
De kits der er på markedet i dag er af en helt anden kvalitet og det kan lade sig gøre at lave helt gode bryg med disse. Så det er bare at vælge og forsøge nogle forskellige. Der er flere måder at give brygkitsene et personligt præg, hvis man skulle ønske dette.

Sukker/tørmalt

Ofte vil brygningen af kits indebære en yderligere tilsætning af sukker. Dette sukker kan med fordel erstattes af tørret maltsukker. Det kaldes ofte for spraymalt eller tørmalt. Der skal så bruges en tredjedel mere af dette end den oplyste sukkermængde. Dette skyldes at  malt og tørmalt har en lavere forgæringsevne end almindeligt hvidt sukker. Det betyder at ikke alt sukkeret i tørmalten kan omdannes til alkohol. Det giver øllet en smule restsødme og fyldighed. Det almindelige sukker giver mere alkohol pr. gram, men i for store mængder, vil det også kunne give øllet en utilsigtet smag af sprit. Tørmalten findes i forskellige malttyper eller rettere farver. Disse angives i måleenheden EBC. Det vil jeg beskrive nærmere andet steds, men kort beskrevet, så er en lav EBC en lys malt og vil give en let smag og en lys farve. Og omvendt for en høj EBC. En mørk tørmalt vil ændre smagen i øllet mod det kraftige og brændte. Hvis ikke man ønsker at ændre noget, skal man altså vælge den lyse tørmalt. Jeg har nogle gange kombineret forskellige typer tørmalt i samme bryg.

I praksis kan man dog godt ændre på andet end valget af sukker i disse bryg. Når man har brygget et kit, som man grundlæggende er tilfreds med, kan man via fantasien ændre lidt næste gang. Jeg har erfaring for at en forsigtig tilsætning af forskellige "sjove" ingredienser har givet kits nogle positive personlige smags og duftoplevelser. Jeg har dog ikke valgt at gå alt for langt væk fra kittets oprindelige øltype. F. eks. har jeg forsøgt at koge lidt ekstra humle med de sidste fem til ti minutter (Kaldes også smagshumle, og beskrives nærmere under All-grain). Jeg har f.eks. også forsøgt med lakridsrod, ren lakrids fra apoteket, Nellike (til julestout) og andre krydderier mv. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænserne. Men generelt skal man passe på med mængderne, der tilsættes. Da en overdrivelse, vil kunne give en alt for dominerende smag og dermed en øl, der ikke helt er afbalanceret. Man må prøve og spørge sig lidt frem. Evt. på et af de forums der angives under links.

Brygningen.

Selve brygningen med brygkits er ret simpel, og kan som nævnt sammenlignes med at bage med et melmix.

Alt rengøres og gøres klar, som beskrevet under rengøring.

Dåsen med maltsirup lunes op i lidt varmt vand, da den så lettere løber ud af dåsen. Derefter hældes den i en gryde med vand, der enten er kogt og lettere afkølet, eller bringes i kog. Det er lidt forskelligt alt efter hvordan producenten har lavet kittet. Det ekstra tørmalt kan med fordel piskes ind i vandet inden kogningen, da det vil klumpe ret hurtigt i dampen fra en kogende gryde. Efter dette kan man tilsætte og koge evt. tilsætninger, for til sidst at tilsætte dåsens indhold. efter maltsiruppen er tilsat kan der smagshumles med lidt ekstra humle. Humlen kan tilsættes i enten et stykke tubegaze (humlepose), eller hældes direkte i urten, som vi nu kalder den kogende væske. Det løse humle vil ved alle typer brygning kræve en grundigere filtrering inden urten hældes på en gærspand. Når man har kogt brygkittet i 5 - 10 minutter, skal hele urten køles ned hurtigst muligt. Den videre proces kan der læses om under køling og gæring, da den er identisk ved alle typer brygning.


Startside Op All-Grain brygning Bryg med ekstrakt Rengøring Brygkits

 

 

Translate? Google translate

Übersetzen?Google translate

Anbefaling:

AuctionSniper.com - Easy eBay bid sniper solutions.
Easy eBay bid sniper solutions

Læs mere under links.
 

 

[Lars Reinholdt Christensen]


 

Send e-mail til mig med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted fra feedbacksiden.
Copyright © 2007 - 2011 LaC - Brew Fanø
Senest opdateret: 10. april 2011

 

sport blue 6s Louis Vuitton Outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet michael kors outlet lebron 12 michael kors outlet louis vuitton outlet kate spade outlet louis vuitton outlet beats by dre cheap louis vuitton outlet louis vuitton outlet cheap jordan shoes jordan 6 history of Jordan sport blue 3s coach factory online retro jordans louis vuitton outlet kate spade outlet beats by dre outlet michael kors outlet lebron 12 foamposites for sale louis vuitton outlet cheap jordans cheap air jordans coach outlet online louis vuitton outlet sport blue 6s michael kors outlet foamposites black suede coach outlet online louis vuitton outlet beats by dre outlet Louis Vuitton Outlet louis vuitton outlet retro jordans beats by dre outlet louis vuitton outlet