|
Gå hurtigt til: Siderne er optimeret til 1280 x 800
Bryggeriets motto: Både bryg og drik med
omtanke!
|
Valsning eller skråning af malt. For at få fat i de forskellige sukkerarter, der gemmes i de tørrede maltkorn, skal de blødes op og gøres flydende, så de kan trækkes ud af malten. For lette opblødningen skal malten knuses eller valses. Dette kan gøres med en maltmølle af en art. Der sælges flere forskellige typer maltmøller, ligesom det er muligt at købe malt valset ved de forskellige forhandlere. Jeg benytter en valse fra Crankandstein til at valse med og er meget tilfreds. Uvalset malt har en meget længere holdbarhed end det valsede, så det er en fordel hvis man vil have et lille lager af malt stående. Om man vil investere i en valse skal også gøres op i forhold til hvor meget og hvor ofte der brygges, da det kan være en forholdsvis stor investering. Men det kan være en uvurderlig rar ting at have. Malt kan købes både uvalset og valset ved de forskellige forhandlere. Der kan læses mere om malt her: Malt. Den valsede malt kaldes også skrå og valsningen for skråning. Her ses valset malt. Såfremt man selv kan valse malten, vil man alt efter hvilken valse man benytter, have en mulighed for at justere på formalingsgraden af malten. Jo finere malten valses, jo mere og jo bedre kan sukkeret i malten blødes ud og sies fra mæsken. Læs her om mæskning. Men hvis den bliver for fint valset, vil det betyde at mæsken vil kunne blive for komprimeret og man får det der på engelsk kaldes stuck mash. Dvs. at malten lægger sig så tæt i bunden af mæsken og ikke længere fungerer som det filter som skaldelene bør danne. Læs mere om dette under mæskning. Derfor vil man ved at prøve sig frem i indstillingen af valsen kunne finde den indstilling, som vil virke bedst til resten af ens brygudstyr. Ved at finde frem til den bedste valsning vil det muligvis kunne give en lidt højere effektivitet. Effektiviteten er en angivelse af hvor effektivt det enkelte bryg er, og måles ved at vurdere på hvor mange procent af det mulige sukker, der gennem mæskning og lautering/sparging kan sies ud af malten i forhold til den samlede mængde urt. De fleste malte vi kan få fat i gennem de danske forhandlere er af en så god kvalitet, at effektiviteten let kan ligge på omkring 75 - 85 %. Det er ikke muligt at opnå en effektivitet på 100%, og en effektivitet på omkring de 90 % er meget fint og ses vist reelt meget sjældent. Et billede af min Crankandstein før den blev motoriseret. Men selve valsningen er en af de oplagte steder at justere, hvis man oplever en lidt lav effektivitet. Som nævnt afhænger den optimale indstilling af valserne meget af hvordan resten af ens brygudstyr er sammensat. Når man forsøger at finde denne er det værd at bemærke, at der er forskel på de forskellige maltes hårdhed og evt. også kornenes størrelse. Derfor kan det være nødvendigt at stille om mellem de forskellige malte, hvis man vil have en helt optimal valsning af alle maltene i det enkelte bryg. Nogle maltmøller kan ikke indstilles, men har en fast afstand mellem valserne. Min maltmølle kan du læse om ved at klikke her. Det er en Crankandstein mølle med tre valser. Andre bryggere bruger andre mærker af maltmøller, eller mere eller mindre ombyggede møller beregnet til mel eller hjemmelavede morgenmads cerealier. I princippet kan det lade sig gøre at brygge på alt malt, blot det er valset eller knus. Blot kan resultatet variere. Jeg har f.eks. en enkelt gang knust et kilo mørk malt i en morter. Jeg havde bestilt valset malt, men dette kom uvalset. Det var en lang og hård time, og det virkede da. Det var efter denne omgang, at jeg købte min første maltmølle. Der valses pale ale malt. Oftest vælger jeg at benytte den samme indstilling til al malten, ligesom jeg heller ikke har gjort mig de store overvejelser i forhold til at finde en helt optimal indstilling. Jeg er gået efter at opnå en valsning, der resulterer i flest muligt hele skaldele, som kan danne et filter i min mæsk, når der skal sies. Men som samtidig har knust maltkernerne til en blanding af mel og mindre kernestykker, som ligner små stykker gruskorn. Og min effektivitet ligger oftest mellem 78 og 85 %. Nogle gange lidt højere eller lavere. Men det kan lige så godt have med kvaliteten på malten at gøre. Den kan svinge lidt fra år til år og fra producent til producent, har vi erfaret i Esbjerg Håndbryggerlaug. Læs evt. mere om malt ved at klikke her. Valset malt.
|
Anbefaling: Læs mere under
links.
|
Send e-mail til mig med spørgsmål eller kommentarer om dette
Websted fra feedbacksiden.
|