|
|
Chokolademalt?
Jeg var meget i tvivl hvilken malt dette var. Da jeg var i tvivl om det var byg eller rug, lod jeg det ligge i blød 20 minutter i vand så det blev blødt lidt op, som man kan gøre med rug. Det lugtede af kaffe/chokolade efter en stund, så det er nok chokolademalt. |
|
|
Cara Crystal Malt
Friskvalset Cara Crystal malt. Det eneste malt i sækken var lidt under et kilo af dette. Der var også lidt af samme, der var valset. |
|
|
Cara Crystal Malt
Et billed til af denne malt |
|
|
Cara Crystal Malt
Sidste billede af den valsede cara crystal malt. Jeg har forsøgt at vise formalingsgraden ved at gøre så budnen af fadet kan skimtes. |
|
|
Et fad med malt
Her er et fad med næsten al det malt der skal i brygget. Primært er det Pale Ale malt. |
|
|
|
Indmæskning
Malten er kommet i gasgruekedlen og der indmæskes ved 50 C. |
|
|
Indmæskning
Med låget på kedlen holdes temperaturen let i de 30 minutter. |
|
|
Spargevand koges
Jeg koger spargevand i min gamle trofaste bryggegryde. Så er det klar til at sparge med. |
|
|
Lautertun
Lautertunen gøres klar. |
|
|
Temperaturcheck
Temperaturen skal op, og den checkes løbende |
|
|
|
Udmæskning
Temperaturen sættes op til 75,6 og holdes der i ca 10 minutter. |
|
|
Problem
Min lautertun er for lille.... Jeg blev nød til at tappe noget urt af og lune på komfuret inden det hældes over mæsken igen |
|
|
Problem
Ja. Den er for lille. Mæsken står her over lautertunen og det tager meget lang tid at sparge, da det tager tid at få mæsken til at sætte sig så der er plads til mere. |
|
|
Problem
Ja. Den er for lille. Mæsken står her over lautertunen og det tager meget lang tid at sparge, da det tager tid at få mæsken til at sætte sig så der er plads til mere. |
|
|
Problem ved at være løst
Ja, så er hele mæsken i lautertunen og spargningen ved at være slut. |
|
|
|
Urten bringes i kog
Urtne bringes i kog. Jeg påbegynder kogningen allerede under den sidste del af spargningen, så temperaturen er oppe. Urten koges 15 - 20 min. før humlekogning påbegyndes |
|
|
Humle
Den afvejede humle ligger klar i humlesokker. |
|
|
Den sidste urt
Den sidste urt tappes af lautertunen |
|
|
Den sidste urt
Den sidste urt tappes af lautertunen |
|
|
Chiller
Chilleren findes frem. |
|
|
|
Ekstra vand koges
Nogle gtryder med ekstra vand koges, så der er kogt vand til at efterjustere den samlede urtmængde. |
|
|
Humlekogning
Et blik ind i bryggerset, hvor der brygges |
|
|
Humlekogning
Det tager jo en times tid... |
|
|
Øl tid
Så den tid kan passende bruges til at nyde et glas hjemmebryg |
|
|
Gærstarter
Gærstarteren står klar |
|
|
|
Ekstravandet køles med chilleren
For at køle urten hurtigt ned køler jeg ekstarvandet ned med chillereren. Den koges med i vandet 10 minutter inden jeg påbegynder kølningen. |
|
|
Chilleren koges med i urten
Chilleren sættes ned i urten og er klar til at køle. |
|
|
Sidste humlekogning
Den sidste humle er i urten og der er få minutter til kølningen påbegyndes |
|
|
Urtmænden justeres
Kølningen er i gang og der hældes afkølet kogt vand i til der er ca 50 liter i kedlen. |
|
|
Der køles
Chilleren er ved at køle urten ned. |
|
|
|
Whirlpool
Jeg har lavet en whirlpool for at samle trub i midten af kedlen. den voldsomme tubulens er effektiv. Efter 20 - 30 minutter skulle det være faldet til ro. (Virkede ikke ordentligt i dette bryg desværre). |
|
|
Urten tappes
Urten tappes på min brygspand. Under filmklip kan whirlpool og tapning ses. |
|
|
Urten tappes
Urten plasker ned i gærspanden og ilter samtidig, så gæren har ilt til at komme godt i gang med sit arbejde. |
|
|
Urten
Nærbillede af urten under tømningen. Whirlpoolen har gjort at skummet på toppen ligger i midten og jeg håber at trub'en gør det samme. |
|
|
Gærspanden er fyldt
De 50 liter urt er nu i gærspanden og gæren kan tilsættes |
|
|
|
Gæren tilsættes
Her hældes gæren fra gærstarteren i urten. |
|
|
Gæren tilsættes
Her hældes gæren fra gærstarteren i urten. |
|
|
Lidt gærstarter gemmes
Jeg gemmer her 500 ml. gærstarter, som med gærlås sættes i køleskabet i et døgn, hvorefter det dekanteres og gæren røres op og hældes på reagensglas til brug i et andet bryg. |
|
|
Det var det bryg
Brygget er klar på spanden som med gærlås sættes til gæring. Tilbage er omkring 1- 1½ times oprydning og rengøring..... |
|
|