[LaC - Brew Forsiden]        Forsøgbrygget  
Brygudstyr Fadøl Brygning Gør det selv Fotogalleri Humlehave Nyheder

Startside
Op
Indhold
Links
Artikler
Opskrifter
Feedback

Gå hurtigt til:

Bryggemåder
All-grain brygning
Ingredienser
Rengøring
Humledyrkning
Videoklip
Bryggesoftware

Siderne er optimeret til 1280 x 800

 

Bryggeriets motto:

Både bryg og drik med omtanke!
 

 

 

 

 

Forsøgbrygget: Fanø Mjød. (Besærk)

Billedserien her beskriver hvordan jeg lavede forsøgsbrygget af en mjød på honning fra Fanø. Da jeg krydrer mjødet med urter(Slåen og Vaniljeekstrakt) kaldes denne mjød for en Metheglin. Der findes flere mjødtyper og disse kan kombineres efter smag og behag. Derfor har jeg da også valgt at tilsætte en smule tørmalt til denne mjød. Både for at give lidt smag, men også da dette vil lette selve gæringen af mjødet, da honning kan være lidt svær og langsommelig at få gæret. Derfor tager det også lang tid at brygge mjød. Men med lidt malt, samt gærnæringer tilsat skulle gæren lettere få gæret det hele.

Selve gæringen af mjødet gik fint. Selve brygningen blev delt i to, således at halvdelen af honningen blev opvarmet til 78C et lille stykke tid, kølet og tilsat gæren. Resten af honningen fik samme tur 14 dage senere og blev hældt ned i den gærende mjød, som nu havde rigeligt med "sultne" gærceller.
Opskriften kan findes under opskrifter, og billeder fra processen er at finde herunder. Den største del af mjødbrygningen er lagrings- og modningstiden. For jo længere tid det lagres, jo mere moden bliver mjød. Denne mjød fik lov at stå på glasballonen i 6 - 7 måneder. Den klarede op 2 - 3 uger efter at den sidste honning var tilsat, så resten af tiden var modning.

Da mjødet skulle flaskes kom glasballonen frem i lyset og det var ret utroligt hvor klart mjødet egentligt var blevet. Derfor lavede jeg et lille filmklip af mjødet, som ligger under siden: VIDEOKLIP

Klik på billederne herunder for at se billederne i stort. Tryk på "tilbage" i din browser for at komme tilbage til denne side.


Smack pack

En Wyeast dry mead gær. Jeg har hidtil kun smagt mjød, som var temmelig sød, og det samgte som sådan fint. Men jeg tror en tørere vil smage mig bedre.

Dry mead yeast

Da jeg kun koger ½delen af honningen først og efter 14 dage resten vil gæren kunne hældes i uden starter.

Klar til urten

Packen er klar til at blive hældt i mjødurten. Den er spændt til bristepunktet efter at have stået i 3 døgn.

Honning

Sådan ser godt 10 kg Fanø blomsterhonning ud.

Fast honning

Honningen var ret fast, da den havde stået i spanden i mit skur, hvor det er lidt koldt

Honning varmes

Derfor blev honningen var,et i et vandbad i vasken.

Der varmes op

Honning og vand varmes op til lige under 80 C.

Første skum

Allerede fra omkring 55 C kunne der skummes.

Den glade mjødbrygger

.... Der skummes

Tørmalt

Her hældes der tørmalt i urten

Tørmalt

Tørmalten klumper lidt i starten, men det kan let piskes ud.

Der piskes

Temperaturen faldt en anelse da tørmalt tilsattes. Der piskes mens det varmes op igen.

Mere skum

Ved 80 C kom der igen kraftig skumdannelse, som fjernes.

Ud med skummet

Ved omhyggelig skumning skulle mjødet lettere kunne gøres klart inden det flaskes

Chiller

Jeg brugte min lille chiller. Her sættes den i gryden 15 min. inden afslutningen på brygget

Sanitering

Gærpakken saniteres inden åbning

Mjødurten piskes

Den nu kølede mjødurt er hældt i gærspand og piskes grundigt igennem, samt tilsættes gæren. Derefter piskes igen. Se evt. filmklippet af dette andetsteds på mine sider.

Nu skal der gæres

Mjødurten er klar til at sættes lunt til gæring. Efter 14 dage gentages kogningen af resten af honningen, som så skal tilsættes efter en omstikning til en glasballon.

Ekstrakt

Her gøres klar til at lave et vaniljeekstrakt.

Vaniljekerner

Vaniljekernerne skabes ud af vaniliestængerne.

Vaniljen tilsættes

Vaniljen drysses ned i en ren flaske til ekstrakt

Vaniljen i flasken

Her ses vaniljen i bunden af flasken.

Slåenekstrakt

Her er en flaske med mit slåenekstrakt. Det bruger jeg normalt til at lave slåensnaps med, ved at fortynde i vodka eller snaps.

Slåenekstrakt tilsættes.

Her hældes lidt slåenekstrakt ned til vaniljekernerne. Alkoholen i ekstraktet vil så trække vaniljesmagen ud.

Ekstraktet

Her er ekstraktet klar til at stille hen. Det fik lov at stå ca. 14 dage sådan.

Det to ekstrakter

Her ses de to ekstraktflakser ved siden af hinanden. Der skal i mjødurten tilsættes mere slåen end det jeg her har brugt til vaniljen.

Begge ekstrakter er tilsat ballon.

Her er jeg ved at stikke den næsten færdiggærede mjød ned på glasballon for at modne den. Men først hælder jeg de to ekstrakter i ballonen, så de kan modnes med.

Ekstraktet i ballonen

Jeg forsøgte at si vaniljeekstraktet i et kaffefilter, men det kunne ikke lade sig gøre, da blandingen var så kraftig at den ikke kunne løbe gennem filteret. Det hele røg derfor ballonen - med kerner. Der er tilsat ca. 15 - 20 milliliter rent slåen ekstrakt, for at sikre at slåen smagen kan fornemmes.

Modning

Her er mjødet lige stukket på glasballonen. Den har stået i ca. 30 minutter og der er allerede ved at samle sig et solidt bundfald. (Jeg smagte på den. Den var ret tør og ikke nær så sød som det mjød jeg ellers har smagt.)

Mjødet klares.

Dette billede er taget dagen efter at mjøden er stukket på glasballon. Det er tydeligt at den nu er ved at klare ret så effektivt op.

Se videoklippet af den klare mjød.


Startside Op Brygningen af den første lagerøl Brygningen den 7 November 2009 Brygdag i billeder Videoklip Sådan flaskes øllet Forsøgbrygget Gærstarter Galleri - udstyr mm. Billeder af bryg 1 Humlehaven Diverse billeder Bryg med nyt udstyr Jyske øldage 2009

 

 

Translate? Google translate

Übersetzen?Google translate

Anbefaling:

AuctionSniper.com - Easy eBay bid sniper solutions.
Easy eBay bid sniper solutions

Læs mere under links.
 

 

[Lars Reinholdt Christensen]


 

Send e-mail til mig med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted fra feedbacksiden.
Copyright © 2007 - 2011 LaC - Brew Fanø
Senest opdateret: 10. april 2011

 

michael kors outlet lebron 12 nike kd 7 coach factory outlet Lebron 12 lululemon outlet jordans for sale coach factory outlet louis vuitton outlet sport blue 6s michael kors outlet cheap jordans jordan 3 sport blue lebron 12 michael kors outlet coach outlet online history of jordan 6s louis vuitton outlet sport blue 3s louis vuitton outlet sport blue 6s jordan 3 sport blue jordan 6 sport blue beats by dre cheap foamposites for sale beats by dre cheap lebron 12 cheap louis vuitton louis vuitton outlet jordan 6 history of jordan louis vuitton outlet history of jordan 6s jordan 6 history of jordan louis vuitton outlet nike kd vii jordan 3 sport blue beats by dre outlet michael kors outlet cheap jordan shoes kate spade outlet