|
|
Smack pack
En Wyeast dry mead gær. Jeg har hidtil kun smagt mjød, som var temmelig sød, og det samgte som sådan fint. Men jeg tror en tørere vil smage mig bedre. |
|
|
Dry mead yeast
Da jeg kun koger ½delen af honningen først og efter 14 dage resten vil gæren kunne hældes i uden starter. |
|
|
Klar til urten
Packen er klar til at blive hældt i mjødurten. Den er spændt til bristepunktet efter at have stået i 3 døgn. |
|
|
Honning
Sådan ser godt 10 kg Fanø blomsterhonning ud. |
|
|
Fast honning
Honningen var ret fast, da den havde stået i spanden i mit skur, hvor det er lidt koldt |
|
|
|
Honning varmes
Derfor blev honningen var,et i et vandbad i vasken. |
|
|
Der varmes op
Honning og vand varmes op til lige under 80 C. |
|
|
Første skum
Allerede fra omkring 55 C kunne der skummes. |
|
|
Den glade mjødbrygger
.... Der skummes |
|
|
Tørmalt
Her hældes der tørmalt i urten |
|
|
|
Tørmalt
Tørmalten klumper lidt i starten, men det kan let piskes ud. |
|
|
Der piskes
Temperaturen faldt en anelse da tørmalt tilsattes. Der piskes mens det varmes op igen. |
|
|
Mere skum
Ved 80 C kom der igen kraftig skumdannelse, som fjernes. |
|
|
Ud med skummet
Ved omhyggelig skumning skulle mjødet lettere kunne gøres klart inden det flaskes |
|
|
Chiller
Jeg brugte min lille chiller. Her sættes den i gryden 15 min. inden afslutningen på brygget |
|
|
|
Sanitering
Gærpakken saniteres inden åbning |
|
|
Mjødurten piskes
Den nu kølede mjødurt er hældt i gærspand og piskes grundigt igennem, samt tilsættes gæren. Derefter piskes igen. Se evt. filmklippet af dette andetsteds på mine sider. |
|
|
Nu skal der gæres
Mjødurten er klar til at sættes lunt til gæring. Efter 14 dage gentages kogningen af resten af honningen, som så skal tilsættes efter en omstikning til en glasballon. |
|
|
Ekstrakt
Her gøres klar til at lave et vaniljeekstrakt. |
|
|
Vaniljekerner
Vaniljekernerne skabes ud af vaniliestængerne. |
|
|
|
Vaniljen tilsættes
Vaniljen drysses ned i en ren flaske til ekstrakt |
|
|
Vaniljen i flasken
Her ses vaniljen i bunden af flasken. |
|
|
Slåenekstrakt
Her er en flaske med mit slåenekstrakt. Det bruger jeg normalt til at lave slåensnaps med, ved at fortynde i vodka eller snaps. |
|
|
Slåenekstrakt tilsættes.
Her hældes lidt slåenekstrakt ned til vaniljekernerne. Alkoholen i ekstraktet vil så trække vaniljesmagen ud. |
|
|
Ekstraktet
Her er ekstraktet klar til at stille hen. Det fik lov at stå ca. 14 dage sådan. |
|
|
|
Det to ekstrakter
Her ses de to ekstraktflakser ved siden af hinanden. Der skal i mjødurten tilsættes mere slåen end det jeg her har brugt til vaniljen. |
|
|
Begge ekstrakter er tilsat ballon.
Her er jeg ved at stikke den næsten færdiggærede mjød ned på glasballon for at modne den. Men først hælder jeg de to ekstrakter i ballonen, så de kan modnes med. |
|
|
Ekstraktet i ballonen
Jeg forsøgte at si vaniljeekstraktet i et kaffefilter, men det kunne ikke lade sig gøre, da blandingen var så kraftig at den ikke kunne løbe gennem filteret. Det hele røg derfor ballonen - med kerner. Der er tilsat ca. 15 - 20 milliliter rent slåen ekstrakt, for at sikre at slåen smagen kan fornemmes. |
|
|
Modning
Her er mjødet lige stukket på glasballonen. Den har stået i ca. 30 minutter og der er allerede ved at samle sig et solidt bundfald. (Jeg smagte på den. Den var ret tør og ikke nær så sød som det mjød jeg ellers har smagt.) |
|
|
Mjødet klares.
Dette billede er taget dagen efter at mjøden er stukket på glasballon. Det er tydeligt at den nu er ved at klare ret så effektivt op. |
|
|
Se videoklippet af den klare mjød.