[LaC - Brew Forsiden]        Sådan flaskes øllet  
Brygudstyr Fadøl Brygning Gør det selv Fotogalleri Humlehave Nyheder

Startside
Op
Indhold
Links
Artikler
Opskrifter
Feedback

Gå hurtigt til:

Bryggemåder
All-grain brygning
Ingredienser
Rengøring
Humledyrkning
Videoklip
Bryggesoftware

Siderne er optimeret til 1280 x 800

 

Bryggeriets motto:

Både bryg og drik med omtanke!
 

 

 

 

 

Sådan flaskes øllet.

Her har jeg taget en række billeder af hvordan jeg flasker øllet. Det er taget, da øllet "trøjerester skulle flaskes. Dette bryg blev kun flasket på flasker. Normalt bliver en del af øllet stukket på corneliusfade, så de kan bruges til mit fadølsanlæg. En stor del af fordelen ved fadølsanlægget er den meget mindre mængde rengøring og arbejde det kræves, at tappe på fad i stedet for flaske.

Disse billeder er taget efter at flaskerne er blevet vasket i opvaskemaskinen på det varmeste program. De mest beskidte flasker er inden dette blevet renset med højtryksrenser, og skyllet med en opløsning af kalcineret soda.

Bemærk:  Siden denne sides beskrivelse blev lavet har jeg indført en ny metode til at skylle flaskerne med iodofor. Denne er beskrevet under flaskeskyller.


Iodofor

Flaskerne gives nu et skyl i iodofor.

Iodofor

Jeg gør det at jeg fylder flaskerne med iodofor i en balje.

Flasker i iodofor

Her ligger flasker i baljen med iodofor

Tømning

Efter nogle minutter tømmes flaskerne for iodofor.

Jeg stiller dem først i vasken indtil næste hold flasker er i iodoforen, så sættes de i en ølkasse med bunden op til tørring

Flasker i iodofor

Det er kun i starten at iodoforen har meget skum.

Flasker i kassen

De færdig flasker sættes med bunden i vejret i kassen. De skal have kontakt med iodoforen i mindst 2 - 3 minutter.

Den rene flasker

Kasserne med rene flasker sætter jeg på rene viskestykker, samt lægger viskestykker mellem kasserne mens de tørrer.

33. cl. flasker

Her er alle 33 cl. flaskerne færdige. Jeg skubber dem ind under bordet i køkkenet, så de ikke står i vejen mens de tørrer.

Patentprop-flasker

Nu er det så patentpropflaskernes tur. Jeg vender og vrider lidt i gummiringen på hver flaske, så alt bliver rent.

Forskellige ½L. flasker

Her er det nogle ½L. flasker, der er i iodofor. Jeg bruger forskellige flaskestørrelser, både fordi det kan være rart at have forskellige størrelser, samt fordi jeg helst bruger flasker jeg har renset for etiketter. Der er en del ekstraarbejde ved at pille evt. etiketter af.

½L. flasker sættes i kasse

Jeg har ikke en kasse, der passer til ½L. flaskerne, så de går i en kasse til 75cl. flasker, så godt de nu kan. 75cl. flaskerne har jeg ikke så mange af.

Alle flasker er klar

Her står alle flaskerne så til tørring. Jeg skyder mig til det nødvendige antal flasker ved at aflæse ølmængden på de målestreger jeg har lavet på min gærtank.Det samme bruger jeg til at beregne hvor meget sukker, der skal til for at carbonere øllet på flaskerne. Jeg beregner dette i programmet beersmith.

Carbonerings-sukker

Her har jeg valgt at bruge mørk muscovado-sukker. Jeg vil gerne have et tryk på 2,3 og beersmith har beregnet at jeg vil skulle bruge ca. 270 gr. Jeg bruger 280, da jeg vil lade det stå lidt sammen med øllet før det flaskes, så det bliver ordentligt blandet og forgæringen kan begynde. Sukkeret koges af i lidt vand.

Carbonerings-sukkeret koger

Her bringes muscovadosukkeret i kog, så det bliver desinficeret og opløst.

Ekstra vand

Jeg tilsætter kogende ekstravand fra elkedlen.

Sukker opløses

Mucovadosukker kan være lidt genstridigt at få opløst

Sukkeret koger

Her er sukkeret i kog, og det begynder at skumme lidt.

Det skummer

Nu er sukkeret helt opløst og sukkerblandingen skummer kraftigt

Der skummes

Som ved urtkogningen skummer jeg her sukkeropløsningen for trub.

Skum

Der er et tykt skum på denne lille portion sukker.

Ud med skummet

Væk med det. Det er urenheder for øllet.

Sukker-opløsningen køles

Jeg køler her sukkeropløsningen ned ve hjælp af noget kogt vand, som har stået i køleskabet og er ølet helt ned.

Låget af gærtanken

Jeg løsner for pakningen på gærtanken, så den er nem at åbne, når øllet skal stikkes over i en ren gærtank.

Et første kig ind i tanken

Billedet her er taget lige da låget blev lettet på gærtanken.

Øllet stikkes om.

Her stikkes øllet ned i en helt ren gærtank, om indeholder den afkølede sukkeropløsning.

Gærtanken tippes let.

Her er gærtanken let tippet, for at på mest muligt øl med over. Det er en manøvre der kræver stor forsigtighed og omhu, da bundfaldet ikke må rodes op. Det vil jeg ikke have med over.

Klar til tapning

Det omstukne øl står nu klar til tapning på bordet. Jeg lader det stå ca. 30 minutter, hvor jeg jævnligt ryster det for at få sukkeropløsningen rørt godt ind, samt gæringen af carboneringsukkeret sat i gang.

Hævert

Jeg har fundet ud af at min hævert lige præcis kan gå i hullet på gærtanken og nå bunden. Jeg fjerner en lille vandlåslignende dæksel, som sidder på hæverten(Vist for at hindre at bundfald tages med over, men her er ikke bundfald).

Øllet flaskes

Her flaskes øllet ved hjælp af en flaskefylder, som ved hjælp af en ventil åbner for ølstrømmen, når den stikkes mod flaskebunden, men lukker når den løftes.

Øllet flaskes

Her er flasken næsten fyldt.

Øllet er ret klart

Her ses øllet i hæverten. Det er fint klart, da det har stået lidt køligt i nogle dage. Det bevirker at øllet bundfælder gær og trub, så det klares. Temperaturen blev sat lidt op igen, da jeg to dage før flaskning satte det på køkkenbordet. Jeg vil helst have det til at falde helt til ro inden flaskning.

Pause

Jeg hænger flaskefylderen ned i en flaske under pauser, eller som her mens jeg sætter kapsler på øl der er flaskede. De skal helst ikke stå for længe uden kapsel efter de er fyldt.

Kapsler

Her sættes kapsler på flaskede øl. Først lægges kapslerne løst på flaskerne, så de er beskyttede mod støv mm.

Kapsler sættes på.

Her sættes der kapsler på. Den røde vingede ting er ret effektiv til at presse kapslerne godt fast på flaskerne..

De sidste flasker

Her er det de sidste flasker, der skal proppes til. Også ved flaskefyldningen vælger jeg at tippe gærtanken. Der er ikke noget bundfald at passe på her, da det ikke har kunet nå at dannes.


Nu skal ølflaskerne så stilles lunt i en uge til fjorten dage, for at carboneringssukkeret omdannes til alkohol og primært den ønskede co2. Når dette er sket skal øllet køles og modnes før det rigtigt kan komme til sin ret.


Startside Op Brygningen af den første lagerøl Brygningen den 7 November 2009 Brygdag i billeder Videoklip Sådan flaskes øllet Forsøgbrygget Gærstarter Galleri - udstyr mm. Billeder af bryg 1 Humlehaven Diverse billeder Bryg med nyt udstyr Jyske øldage 2009
En anden måde at skylle flasker

 

 

Translate? Google translate

Übersetzen?Google translate

Anbefaling:

AuctionSniper.com - Easy eBay bid sniper solutions.
Easy eBay bid sniper solutions

Læs mere under links.
 

 

[Lars Reinholdt Christensen]


 

Send e-mail til mig med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted fra feedbacksiden.
Copyright © 2007 - 2011 LaC - Brew Fanø
Senest opdateret: 10. april 2011

 

kate spade outlet kate spade outlet history of jordan 6s foamposites for sale jordan 6 history of jordan louis vuitton outlet cheap air jordan shoes jordan 6 sport blue louis vuitton outlet kate spade outlet beats by dre outlet retro jordans Lebron 12 louis vuitton outlet jordan 6 history of jordan Louis Vuitton Outlet Cheap Oakley Sunglasses history of jordan 6s louis vuitton outlet louis vuitton outlet sport blue 6s louis vuitton outlet michael kors outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet retro jordans for sale louis vuitton outlet cheap louis vuitton louis vuitton outlet sport blue 6s louis vuitton outlet retro jordans for sale michael kors outlet jordan 3 sport blue sport blue 6s jordan 6 history of Jordan jordan 6 history of Jordan sport blue 3s jordan 3 sport blue cheap jordan shoes