|
|
Iodofor
Flaskerne gives nu et skyl i iodofor. |
|
|
Iodofor
Jeg gør det at jeg fylder flaskerne med iodofor i en balje. |
|
|
Flasker i iodofor
Her ligger flasker i baljen med iodofor |
|
|
Tømning
Efter nogle minutter tømmes flaskerne for iodofor. Jeg stiller dem først i vasken indtil næste hold flasker er i iodoforen, så sættes de i en ølkasse med bunden op til tørring |
|
|
Flasker i iodofor
Det er kun i starten at iodoforen har meget skum. |
|
|
|
Flasker i kassen
De færdig flasker sættes med bunden i vejret i kassen. De skal have kontakt med iodoforen i mindst 2 - 3 minutter. |
|
|
Den rene flasker
Kasserne med rene flasker sætter jeg på rene viskestykker, samt lægger viskestykker mellem kasserne mens de tørrer. |
|
|
33. cl. flasker
Her er alle 33 cl. flaskerne færdige. Jeg skubber dem ind under bordet i køkkenet, så de ikke står i vejen mens de tørrer. |
|
|
Patentprop-flasker
Nu er det så patentpropflaskernes tur. Jeg vender og vrider lidt i gummiringen på hver flaske, så alt bliver rent. |
|
|
Forskellige ½L. flasker
Her er det nogle ½L. flasker, der er i iodofor. Jeg bruger forskellige flaskestørrelser, både fordi det kan være rart at have forskellige størrelser, samt fordi jeg helst bruger flasker jeg har renset for etiketter. Der er en del ekstraarbejde ved at pille evt. etiketter af. |
|
|
|
½L. flasker sættes i kasse
Jeg har ikke en kasse, der passer til ½L. flaskerne, så de går i en kasse til 75cl. flasker, så godt de nu kan. 75cl. flaskerne har jeg ikke så mange af. |
|
|
Alle flasker er klar
Her står alle flaskerne så til tørring. Jeg skyder mig til det nødvendige antal flasker ved at aflæse ølmængden på de målestreger jeg har lavet på min gærtank.Det samme bruger jeg til at beregne hvor meget sukker, der skal til for at carbonere øllet på flaskerne. Jeg beregner dette i programmet beersmith. |
|
|
Carbonerings-sukker
Her har jeg valgt at bruge mørk muscovado-sukker. Jeg vil gerne have et tryk på 2,3 og beersmith har beregnet at jeg vil skulle bruge ca. 270 gr. Jeg bruger 280, da jeg vil lade det stå lidt sammen med øllet før det flaskes, så det bliver ordentligt blandet og forgæringen kan begynde. Sukkeret koges af i lidt vand. |
|
|
Carbonerings-sukkeret koger
Her bringes muscovadosukkeret i kog, så det bliver desinficeret og opløst. |
|
|
Ekstra vand
Jeg tilsætter kogende ekstravand fra elkedlen. |
|
|
|
Sukker opløses
Mucovadosukker kan være lidt genstridigt at få opløst |
|
|
Sukkeret koger
Her er sukkeret i kog, og det begynder at skumme lidt. |
|
|
Det skummer
Nu er sukkeret helt opløst og sukkerblandingen skummer kraftigt |
|
|
Der skummes
Som ved urtkogningen skummer jeg her sukkeropløsningen for trub. |
|
|
Skum
Der er et tykt skum på denne lille portion sukker. |
|
|
|
Ud med skummet
Væk med det. Det er urenheder for øllet. |
|
|
Sukker-opløsningen køles
Jeg køler her sukkeropløsningen ned ve hjælp af noget kogt vand, som har stået i køleskabet og er ølet helt ned. |
|
|
Låget af gærtanken
Jeg løsner for pakningen på gærtanken, så den er nem at åbne, når øllet skal stikkes over i en ren gærtank. |
|
|
Et første kig ind i tanken
Billedet her er taget lige da låget blev lettet på gærtanken. |
|
|
Øllet stikkes om.
Her stikkes øllet ned i en helt ren gærtank, om indeholder den afkølede sukkeropløsning. |
|
|
|
Gærtanken tippes let.
Her er gærtanken let tippet, for at på mest muligt øl med over. Det er en manøvre der kræver stor forsigtighed og omhu, da bundfaldet ikke må rodes op. Det vil jeg ikke have med over. |
|
|
Klar til tapning
Det omstukne øl står nu klar til tapning på bordet. Jeg lader det stå ca. 30 minutter, hvor jeg jævnligt ryster det for at få sukkeropløsningen rørt godt ind, samt gæringen af carboneringsukkeret sat i gang. |
|
|
Hævert
Jeg har fundet ud af at min hævert lige præcis kan gå i hullet på gærtanken og nå bunden. Jeg fjerner en lille vandlåslignende dæksel, som sidder på hæverten(Vist for at hindre at bundfald tages med over, men her er ikke bundfald). |
|
|
Øllet flaskes
Her flaskes øllet ved hjælp af en flaskefylder, som ved hjælp af en ventil åbner for ølstrømmen, når den stikkes mod flaskebunden, men lukker når den løftes. |
|
|
Øllet flaskes
Her er flasken næsten fyldt. |
|
|
|
Øllet er ret klart
Her ses øllet i hæverten. Det er fint klart, da det har stået lidt køligt i nogle dage. Det bevirker at øllet bundfælder gær og trub, så det klares. Temperaturen blev sat lidt op igen, da jeg to dage før flaskning satte det på køkkenbordet. Jeg vil helst have det til at falde helt til ro inden flaskning. |
|
|
Pause
Jeg hænger flaskefylderen ned i en flaske under pauser, eller som her mens jeg sætter kapsler på øl der er flaskede. De skal helst ikke stå for længe uden kapsel efter de er fyldt. |
|
|
Kapsler
Her sættes kapsler på flaskede øl. Først lægges kapslerne løst på flaskerne, så de er beskyttede mod støv mm. |
|
|
Kapsler sættes på.
Her sættes der kapsler på. Den røde vingede ting er ret effektiv til at presse kapslerne godt fast på flaskerne.. |
|
|
De sidste flasker
Her er det de sidste flasker, der skal proppes til. Også ved flaskefyldningen vælger jeg at tippe gærtanken. Der er ikke noget bundfald at passe på her, da det ikke har kunet nå at dannes. |
|
|