|
|
Iodofor
Der saniteres i iodofor. |
|
|
Udstyr
Alle dele til gærstarteren findes frem. Her: magnetomrører, kolbe, gærnæring og medium spraymalt(tørmalt). |
|
|
Spraymalt
Jeg bruger spraymalt til gærstartere. Her afmåles 200 gram, som passer til en 2 liters starter. |
|
|
Kogning
1,7 liter vand og 200 gr. spraymalt sættes på gaskomfuret til kogning. |
|
|
Kogning
Efter ret kort opvarmning skifter den ellers lyse malt farve. |
|
|
|
Kogning
... for at have en periode hvor den er ret mørk. |
|
|
Gæren
Her er min gær taget ud af køleskabet, hvor det gennem et par skylninger er vasket så det ser sådan ud. Det hvide er frisk gær. Den står ude, for at komme op i temperaturniveau, inden den skal i starteren.(ca. 18 - 20 C) |
|
|
Kogning
Kolben er rykket på et kraftigere blus og skum dannes efterhånden som temp. stiger. |
|
|
Kogning
.. Der koges. Jeg rører forsigtigt med en saniteret lang smal kniv, så det ikke brænder på.(ikke på billedet - desværre). |
|
|
Kogning
Kolben er retur på det mindre blus for at styre temp., så det ikke koger over. Det er nødvendigt at slukke helt indimellem. Kogetid ca. 10 - 15 minutter. |
|
|
|
Afkøling
Stadig på komfuret, sættes der prop og gærlås på kolben, så der ikke kommer infektion inden gæren tilsættes. En saniteret magnetstang er forsigtigt lagt i glasset ved at lade det glide langs siden. |
|
|
Afkøling
Efter 5 minutter på komfuret, hvor temp lige falder lidt sættes kolben i et fad vand. Vandet skiftes et par gange efterhånden som det bliver varmt. Jeg bruger også isterninger. |
|
|
Gæren
Gæren er ved at have rette temp. Det meste af vandet dekanteres væk og gæren røres op ved at rotere glasset i cirkler på bordet. |
|
|
Klar til gær
Her er kolben klar til at gæren tilsættes. Gæren skal dekanteres og røres op. |
|
|
Temperatur
Jeg ser efter at temperaturen på starteren er omkring de 18 - 20 C. |
|
|
|
Gæren dekanteret
Her er glasset med gær dekanteret. Det er lykkedes at få det meste vand væk uden at røre for meget op i bunden af glasset. |
|
|
Gæren røres op
Her er der kørt et par gange med glasset og gæren er begyndt at blande sig op i vandet. |
|
|
Gær tilsættes
Gæren tilsættes nu forsigtigt, idet jeg forsøger ikke at få den lille rest død gær i bunde af glasset med. |
|
|
Gæren er tilsat
Gæren er tilsat og fordeler sig langesom ned i glasset. |
|
|
Omrøringen
Starteren står på magnetomrøreren, som lige er startet. |
|
|
|
Omrøringen
Starteren kører og gæren fordeles. |
|
|
Staniol saniteres
Et stykke staniol tages op af iodoforen og dryppes tørt inden det placeres over starterens hals. |
|
|
Starteren kører
.... |
|
|
Starteren kører
Nu er gæren ved at være fordelt. |
|
|
Nærbillede
Et billede af hvordan omrøreren lavere n lille hvirvel i halsen af kolben. |
|
|
|
Justering
Jeg er betænkelig ved, at der er så meget i kolben efter gæren og vand blev tilsat, at jeg hælder lidt af starteren ud i vasken. Surt, men jeg ville forhindre at en stormgæring ville få det hele til at løbe over. |
|
|
Glasset
Henkogningsglasset saniteres og gøres klar til at modtage ny gærhøst. Vand koges og hældes på glasset som sættes til køling i køleskabet til næste høst. |
|
|
Gæring
Der er efter nogle timer fint gang i en gæring i kolben. |
|
|
Stormgæring
Som ventet - en stormgæring har næste morgen blæst staniolen af kolben. Godt at noget røg i vasken. Ellers havde det ligget på bordet og omrøreren. Efter et døgn eller to er starteren klar til at komme i urt. |
|
|