|
Gå hurtigt til: Siderne er optimeret til 1280 x 800
Bryggeriets motto: Både bryg og drik med
omtanke!
|
Sådan kan man lave en tragt til sin valse: Jeg har lavet en tragt af MDF plade til min Crankandstein mølle. Jeg vil her, som jeg gør på siden om motoriseringen af møllen, forsøge at beskrive hvordan jeg har lavet tragten. Ved at flytte musen over billedet kan du se en beskrivelse af hvad billederne viser. Som med basen og motoriseringen havde jeg stor hjælp i de forskellige diskussionsfora om brygning, der er på nettet (Se evt. under links). Jeg havde store overvejelser om hvordan jeg kunne tænke mig tragten, og havde egentlig besluttet mig til at lave den af en stor plastdunk, af den type der sidder på vandkølere til drikkevand på mange kontorer mm. Men da jeg ikke sådan lige kunne få fat i sådan en, og ellers synes at træ eller MDF er dejligt at arbejde med, valgte jeg dette. Ulempen er at tragten bliver meget tungere og uhåndterbar, men det har jeg valgt at leve med. Det første jeg gjorde var at tegne mine ideer ned og lege med størrelsen. Jeg var inspireret af den tragt Jens Christian Gam viser på sin hjemmeside (Se igen links siden). Jeg ville dog gerne have en lidt større tragt, da jeg så ikke ville skulle fylde efter så mange gange. Som det første blev det hele tegnet nøje op på en 12 mm. MDF plade og de store dele skåret ud med rundsaven. Min tragt er 35 cm høj og alle sider i toppen måler 35 cm i udvendige mål. Jeg havde valgt at lave tragtens base ret stor, således at der ville være plads til to støtter. Denne blev også skåret ud. Huller til montering med bolte på møllen blev også målt ud og boret. Jeg borede gennem fra den ene side til spidsen af boret var igennem og borede resten fra modsat side, så snittet var rent fra begge sider. Der blev nogle mindre stykker til overs fra tragtens sider, som næsten havde den rette vinkel til at lave nogle støtter til tragtens sider. Derfor lagde jeg dem til side, så de kunne rettes til senere. Da basen var skåret ud og rettet til, samt prøvemonteret på møllen, samlede jeg tragten med tape, således at jeg kunne danne mig et indtryk af hvordan den ville blive. Det var ikke særlig let at balancere med tragtens skæve sider alene, men det gik da. Det vanskeliggjordes en del af, at dens form gjorde, at alle samlinger kom til at gabe, da de ikke var skåret i smig. Hvis jeg igen skal lave sådan en mølle, vil jeg lave dem med et smig, så de passer. Denne tragt valgte jeg i stedet at lime og stifte sammen, som den nu var skåret, og så dagen efter at fylde revnerne efter med en blanding af lim og overskydende savsmuld. Da den således havde stået til tørre til dagen efter og var blevet "kittet", som jeg beskrev, blev tragtens base justeret, så den passede helt præcis på tragten. Her valgte jeg at skære samlingen i smig med stiksaven, og slibe til det passede. Så blev tragtens sider slebet efter inden montering af støtter og base. Selve tragtens hul ned mod valserne blev så slebet til, så de ikke gik ned i valserne. Kanterne blev også slebet til, så hullet blev 2,5 cm bredt og 10 cm langt. De to støtter blev så slebet i vinkel og skåret til, så de passede mellem base og tragtens sider. Base og støtter fik lim og de to støtter blev stiftet fast. Først til tragtens side og så til basen. Da det hele var tørt blev tragtens to skåret til med rundsaven og det hele blev slebet, så kanterne var let runde og behagelige at røre ved. Det hele blev derefter slebet let, for at fjerne lidt limrester og lim/savsmuld, der var i overskud hist og her. Så var tragten færdig og kunne monteres på møllen. Den skulle køre en prøvetur med nogle håndfulde malt, for at rense valserne for evt. støv og produktionsrester, hvorefter der kunne valses og brygges med malt fra møllen. Jeg havde inviteret min ven, Rene over til invielsesbryg. Billederne herunder viser det færdige setup med base, røremaskine og tragt, samt hvordan den valsede malt så ud (en Weyermann Pale Malt og en Caramunich III). Billederne fra brygningen vil kan findes i galleriet, men de bliver muligvis flyttet, idet jeg vil bruge nogle af dem til beskrivelse af all-grain brygning. |
Anbefaling: Læs mere under
links.
|
Send e-mail til mig med spørgsmål eller kommentarer om dette
Websted fra feedbacksiden.
|