[LaC - Brew Forsiden]        Saft/Frugtpresse  
Brygudstyr Fadøl Brygning Gør det selv Fotogalleri Humlehave Nyheder

Startside
Op
Indhold
Links
Artikler
Opskrifter
Feedback

Gå hurtigt til:

Bryggemåder
All-grain brygning
Ingredienser
Rengøring
Humledyrkning
Videoklip
Bryggesoftware

Siderne er optimeret til 1280 x 800

 

Bryggeriets motto:

Både bryg og drik med omtanke!
 

 

 

 

 

En saft/frugtpresse må man eje.

Æblehøsten har været ovenud god i efteråret 2008. Både mine svigerforældre og en nabo havde en masse madæbler i overskud, som de tilbød os at få. Straks var tanken om at brygge en cider født, og efter en del søgen på nettet, blandede jeg de forskellige designs og ideer sammen til hvordan jeg ville lave en frugtpresse.

Da det samtidig ikke var noget jeg ville ofre hverken megen tid eller økonomi på, blev dette resultatet. At det krævede løbende forstærkninger og modifikationer at få pressen til at holde til presset viser nedenstående fotoillustrerede beskrivelse.

Anden presning. Jeg var nød til at lægge pakkerne med æble to og to, da pressepladerne kun havde tætte lister på den ene side. Det gjorde at der ikke kunne komme pres nok på æblerne.
Pressen under et af de første forsøg.
Den blev senere ændret en del, da lægter begyndte at knække og flække.

Rammen er samlet af taglægte, og presserammerne af noget høvlet liste. En saxedonkraft fra Harald Nyborg klarer opgaven med at presse. Jeg har så udover dette valgt at købe et stykke saftpressestof, som var lidt dyrt. Uden dette står sådan en frugtpresse i ca. 200,- kr., da nogle af delene var at finde i mit skur. (Uha - jeg burde rydde noget mere ud i det.)

Jeg har lovet venner og naboer, at de kan låne pressen, når ikke jeg selv bruger den. Så mon ikke den kommer til at gøre nytte?

Sådan skulle det virke:

Ideen er at frugtpressen stilles på en stabil bænk eller bord, så en spand kan stilles under til at samles saften i.

Frugten knuses let, lægges i klæder i lag med presserammerne imellem. På den måde bliver presset fordelt jævnt ned i stakken. Der findes modeller med en spand, men da vil presset vist blive hårdest i top, bund og sider. Så der vil angiveligt være noget af frugten, som ikke presses fuldstændigt. Til at begynde med forsøgte jeg at knuse æblerne med en stor pæl, som fik spændt et viskestykke over enden. Det var et meget hårdt arbejde, og stod slet ikke mål med resultatet. Det var svært at få et ordentligt udbytte, da der skulle et meget stort pres på for at få saften ud af de forholdsvis store frugtstykker. I stedet blev vores foodprocessor sat i sving. Så virkede det med et godt udbytte. Muligvis der er mere "grums" i saften, men når den gæres vil det bundfælles. Alternativt vil det kunne sies igennem et par stykker stof.

Saften, der presses ud drypper/løber ned på bundpladen, som har en dryprende. Denne ender i et udløb, som lader der løbe ned i spanden, som (forhåbentligt) står under det.

Når saften er samlet, skal den varmebehandles, for at lave en desinficeret saft. I praksis vil det sige over 70C i ca. ½ times tid. Efter køling kan den faktisk drikkes som juice. Eller den kan fyldes i en gærtank og tilsættes en gær for at lave cider.

Billederne herunder viser hvordan jeg byggede frugtpressen, samt de første presninger jeg foretog. Det viste sig f.eks. at min konstruktion ikke helt var optimal, så jeg måtte justere lidt undervejs. Rammen var lidt for ustabil og måtte stives, ligesom presselægten som donkraften presser mod skulle være af en bedre kvalitet, samt have et beslag til at fordele trykket. Men: Her følger billedserien. Resultatet er i første omgang, at 19 liter cider står til gæring. Jeg har mange flere æbler, så der skal nok laves mere cider. Jeg vil nok lave lidt forsøg med forskellig gær og krydring af ciderne.


(Brug rullepanelet for at se billederne længere nede i denne beskrivelse)

Startside Op Grundfospumpen som mæskepumpe Spargevand Restaurering af fadølskøleren Tragt til Crankandstein Motorisering af Crankandstein 3D Ny hane på gasgruekedlen Spargeringen Spargelåg Hejsestativ til indsatssien Hjul på en gasgruekedel Syrefast net til indsatssien Saft/Frugtpresse

 

 

Translate? Google translate

Übersetzen?Google translate

Anbefaling:

AuctionSniper.com - Easy eBay bid sniper solutions.
Easy eBay bid sniper solutions

Læs mere under links.
 

 

[Lars Reinholdt Christensen]


 

Send e-mail til mig med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted fra feedbacksiden.
Copyright © 2007 - 2011 LaC - Brew Fanø
Senest opdateret: 10. april 2011

 

Kate Spade Diaper Bag Louis Vuitton Outlet louis vuitton outlet kate spade handbags jordan retro 11 lululemon yoga pants sport blue 3s Retro Jordans For Sale foamposites jordan 3 sport blue jordan 6 sport blue history of jordan 6s jordan 3 sport blue louis vuitton outlet kate spade outlet michael kors outlet michael kors outlet cheap jordans kate spade outlet coach outlet online sport blue 6s coach outlet online louis vuitton outlet louis vuitton outlet Cheap Oakley Sunglasses louis vuitton outlet sport blue 6s louis vuitton outlet history of jordan 6s louis vuitton outlet michael kors outlet louis vuitton outlet sport blue 6s louis vuitton outlet beats by dre solo louis vuitton outlet jordan 6 sport blue sport blue 3s louis vuitton outlet jordan 3 sport blue