[LaC - Brew Forsiden]        "Pensionerede Nyheder"  
Brygudstyr Fadøl Brygning Gør det selv Fotogalleri Humlehave Nyheder

Startside
Op
Indhold
Links
Artikler
Opskrifter
Feedback

Gå hurtigt til:

Bryggemåder
All-grain brygning
Ingredienser
Rengøring
Humledyrkning
Videoklip
Bryggesoftware

Siderne er optimeret til 1280 x 800

 

Bryggeriets motto:

Både bryg og drik med omtanke!
 

 

 

 

 


Herunder er de "pensionerede" nyheder.

Ja. De her nyheder er ikke længere nye, men da jeg synes der indimellem står ting, der gør at man kan søge lidt inspiration til hvordan det kan forløbe mens man som brygger udvikler nye bryggeteknikker eller lærer sig selv at bruge andre brygredskaber eller udstyr at brygge med. det er næsten som denne hjemmesides egen lille dagbog.

Derfor vil der her løbende blive indsat nyheder, der ikke længere vil have en nyhedsinteresse. Men som vil kunne afspejle et forløb.

God fornøjelse.

6. september 2009.

Der er i dag blevet rettet lidt på siden om programmer til brygning. Dels da der var en fejl i en fil med en Beersmith profil, dels, da jeg har fået lov at lægge Søren Tygesens program, "Brewfriend" ud på mine sider. Tusind tak til Søren for dette fine program. Søren har lukket sin egen side, hvor programmet ellers var tilgængeligt.

Endelig har jeg lagt en række nye billeder fra humlehaven i Ribe ud på hjemmesiden. Humlen i min humlehave er endnu ikke moden til høst, men min mor fortæller, at hun hygger sig med at følge dem tæt, for at følge med i om de er ved at være der. Næste år vil der skulle ændres lidt på humlehaven, da espalieret ikke fungerer optimalt, nu planterne er vokset til og er meget mere kraftige.


10. august 2009.

I lørdags blev to bryg flasket på en gang. Det var en større omgang, da jeg havde været lidt sent ude med at få renset flasker. Så der skulle renses 10 kasser flasker "helt fra bunden", da de brugte flasker kom lige fra købmandens flaskemodtagelse. Dvs. fjernelse af etiketter og gammelt skidt, førend de kunne vaskes på normal vis. Heldigvis var vi to mand om opgaven, så det var lidt hyggeligt. En anbefaling kan gives videre. Hvis andre giver sig i gang med så mange flasker, så rens flaskerne en anden dag end dagen for selve flaskningen af øllet.

Ved samme lejlighed fik jeg prøvet mit lille tappeanlæg af. Det krævede lidt justeringer, men så gik det rimeligt fint. Den kan fylde tre flasker af gangen, når det går godt. Så selve påfyldningen af de 100 liter øl på 33 cl. flasker blev klaret på ca. 2 timer. Inklusive kogning og tilsætning af karboneringssukker. Efter at have set tingesten i brug er min tvivl omkring dens brugbarhed til øl helt forsvundet. Øllet løber stille og roligt gennem systemet uden det store plaskeri. Det er klart en god løsning til større portioner øl. For at få min hævert til at passe på anlægget havde jeg sat et lille overgangsstykke og et stykke slange på. Men hullet i overgangstykket var for lille, så det satte farten lidt ned på det hele. Og der måtte holdes lidt pauser i tapningen.

Her på siden har jeg været nød til at slette og rette lidt i mine links til andre håndbryggere. Nogle har lukket deres sider og andre ændret placering. En opfordring skal lyde til at sende mig evt. links til gode sider af lødig art, som jeg så vil tage i betragtning til linkssiden.


30. juli 2009.

Jeg har i dag lagt en udstyrsprofil til en rustfri gasgruekedel med indsatssi til brug eller inspiration i egen opsætning af udstyr i bryggeprogrammet, Beersmith, ind på siden om Bryggesoftware. 

Selv om der ikke sker så meget her på siden er der da blevet brygget et par øl, samt endnu et eksperiment. Jeg hørte fra en brygger i nabolaget om at han hvert år lavede en ret simpel hyldeblomstchampagne. Dette måtte prøves af, og må siges at være en stor succes. Det er let, billigt og smager som en drøm. Både fruer og herrer smiler overraskede i sommervarmen, når patentproppen springer af, så den boblende drik i en veltilrettet bue lander i de klargjorte glas. Opskriften vil følge senere her på siderne, men der burde være ca. et år til det igen er sæson for hyld. Har du særlig interesse i opskriften, så skriv og jeg vil forsøge at få den lagt ind.

Jeg har modtaget mails fra flere besøgende her på siderne med gode forslag til elementer og indhold. Mange tak for det. Jeg tager stadig imod. Især synes jeg om et forslag flere har sendt: At gøre lidt mere ud af at beskrive humledyrkningen, høsten mv. Jeg ville også gerne fylde mere på af den slags, men her er jeg selv på ret ny grund, idet haven i humledyrknings forstand er ret ny (2008), og mine erfaringer dermed endnu ikke så store. Men en fremtidig plan er altså at jeg vil forsøge at nedfælde de erfaringer og den viden jeg så opnår om dette. Og her vil jeg altså også gerne modtage enhver form for tip eller indlæg fra andre humledyrkere.

God sommer!


27. maj 2009.

Der er nyt fra Humlehaven i Ribe: Humlehaven 2009. Dette er et nyt billedgalleri med billeder fra humlehaven i dette år. Der er i dag kommet billeder, som min far har været så venlig at tage og sende til mig. Det fremgår tydeligt at planterne trives og er i kraftig vækst. Selve humleespalieret er nu for lavt, og humlerne kan ikke gro længere op, men må hænge ned, eller gro vandret.


24. maj 2009.

Siden har ligget stille nogen tid. Dette skyldes mange ting, men primært at jeg er begyndt på et nyt job. Studietiden er slut og tiden er struktureret og prioriteret anderledes. Samtidig gik mit gamle trofaste kamera chip-amok, for til sidst helt at strejke. Et nyt kamera er anskaffet, så den undskyldning gælder ikke længere.

Humleplanterne i humlehaven i Ribe vokser meget voldsomt. Det fanøhumlen der er kraftig i væksten. Den har allerede nået maksimumhøjden på espalieret, så nu må den hænge dér.

Det næste bryg er planlagt til at være en skotsk ale brygget på fyr- og grannåleskud. Håbet er at ramme noget, der kan sammenlignes lidt med en Alba Pine. Men opskriften må bero på et kvalificeret gæt, da det ikke er lykkedes mig at finde en god opskrift. Nåletræernes nye skud er vist helt modne til plukning lige nu. Det største problem er faktisk at finde et sted, hvor det kan lade sig gøre for mig at få lov at skære skud af til brygningen.


8. marts 2009.

For et par dage siden modtog jeg et billede, som min far har taget i humlehaven i Ribe. Årets humleplanter 2009 skyder nu frem, hvilket jo er dejligt livsbekræftende.


Her ses de små nye skud komme frem ved siden af sidste års plantestumper.


28. februar 2009.

Der bliver løbende arbejdet på at gøre noget ved de dele af mine sider, der endnu ikke er færdige. Det er især siderne omkring ingredienser og brygmetoder. Jeg vil nok kun sporadisk nævne hvor der sker nyt på disse sider. Og da kun når det er væsentlige dele, der er blevet færdige. De mest nysgerrige kan jo kigge med og kommentere hvis de har lyst. Alle input og ideer er velkomne.


24. februar 2009.

Langt om længe er jeg ved at have lidt overskud i hverdagen til at se på brygningen ind imellem. Her i weekenden blev dette fejret ved at min svoger, Per, og jeg bryggede to bryg a' ca. 50 liter. Det var en lang og hård dag, som dog forløb godt, og gav rigtig energi til igen at brygge flere øl.

Da den ene af de to øl var en smoked porter, gav det en mulighed for at forsøge mig med at koldrøge malt. Desværre er det min fornemmelse at det ikke gav nok røgsmag i malten. Den anden øl var en North English Brown ale, som Per fik med hjem i to brygspande. Jeg fik et dobbelthanet tappetårn i bytte, som jeg vil forsøge at bruge til mit fadøl. Hvordan er endnu ikke helt afklaret. Han havde endnu et af disse tappetårne, som jeg har lovet at sælge for ham, så hvis nogen har interesse, så skriv.


25. januar 2009.

Da jeg nu har fået mit speciale gjort færdigt og sendt, vil der formentligt over den næste tid begynde at ske lidt på disse sider igen. Så jeg vil da lige igen opfordre eventuelle besøgende på disse sider, til at give en god idé til hvordan jeg bedst kan strukturere under afsnittene om brygning. Min ide er at gøre det ligesom siderne om humle, hvor der er en lille menubar, der linker til alle sider om humle.

Og så skal jeg snarest have brygget en god øl, der kan være klar til mit speciale er færdigvurderet. Det kan tage op til 2 måneder, og skal fejres med en lille sammenkomst med min nærmeste familie. Til denne skal min endnu ubryggede eksamensbryg så serveres. Mere om dette senere.


7. januar 2009.

De som har fulgt siden jævnligt har måske bemærket at jeg har haft endnu et lille forsøg med lidt reklamer på siden. Dette har jeg nu endegyldigt afsluttet og opgivet. På 2 måneder var afkastet på 90 øre. Der skal 400 til en udbetaling....  Det er ikke værd at beskæmme siden for så små penge. Derfor må mine stakkels lommer privatfinansiere driften af siderne, hvilket i sig selv jo ikke er nogen stor udgift. Da jeg betragter denne side, som et hobbyprojekt i forlængelse af min brygning er det jo også en fuldstændig ligegyldig ting. ... Og alligevel sidder jeg så her og forklarer mig.

Konsekvens: Ikke flere reklamer på mine sider!! (Udover de brygudstyrsforhandlere, der findes under links).


3. januar 2009.

Nej! Det er ikke dette bryghus på Fanø, der har lukket og måttet begæres konkurs her i julen. Det er et af de andre bryghuse på øen, der desværre ikke kunne få det til at løbe rundt. Men nu kræver det jo heller ikke omsætning at få et hobbybaseret håndbryggerbryghus til at køre.

Julen og nytåret her er vel overstået, men desværre er mit speciale ikke afsluttet. Men det er ret tæt på, så i løbet af et par uger vil der sikkert begynde at ske lidt i mit lille bryghus igen - og dermed også her på siderne.

Julen har været givtig, også i forhold til grej til at brygge mm. Nærmere beskrivelser vil følge, men jeg kan da løfte sløret for at en UT-100 termostatstyring har fundet vej ind på hylderne. Men det er ikke det hele. Et tappeanlæg til flasker står stadig i sin papkasse og venter på at brygningen tager fat. Min cider står på gærspandene og lagrer/klarer. Disse er der skaffet 3 & 5 liters bag-in-box til, som let kan sættes i køleskabet til sommer.

En julegave, som jeg vil lave forsøg med, kom helt uventet. Noget jeg aldrig selv ville have været kommet i tanke om! Jeg fik en ultralydsrenser til at rense mine briller med af svigerfamilien. Og efter lidt læsning om hvad sådan en dims kan, skal den da helt klart prøves af på brygudstyr, som lige skal renses inden desinficering. Det må der helt klart være nogle gode muligheder i.

Endvidere har hjemmet fået anskaffet den første Webergrill, og en JBI-forlænger eller JBI-Smoker, som Jan fra Århus-egnen der laver den kalder den. Planen er at begynde at røge eget malt og andre gode sager(fisk og kød) i grillen, da den med forlængeren kan koldrøge. Læs evt. mere om JBI-smokeren her: www.grillklubben.dk

Så et af de første bryg i det nye år må blive en smoked porter, med hjemmerøget malt. Opskriften har ligget klar længe, så det er bare at gå i gang.

Et andet udsat projekt, der snart vil blive set på er, at jeg vil starte en gær-bank. Vi er nogle stykker i bryglauget, der har eller vil lave en sådan. På den måde vil vi kunne låne gær og udbygge gennem gærbytning. Det må være vejen frem med de gærpriser der er pt. Der er derfor anskaffet bunsenbrænder og petriskåle mm. Samt nogle 5 og 3 liters kolber til at lave gode store startere.

Men, men, men......  Først speciale! Der vil helt sikkert dukke meget mere info op her på siderne, når ovenstående projekter bliver sat i værk. Jeg glæder mig personligt til at få tiden til at hygge mig med det.

 

20. december 2008.

Jeg er stadig helt fordybet i at skrive på mit speciale, hvorfor her stadig intet nyt sker.

Men det nærmer sig en ende, og derefter vil der igen begynde at ske noget her på siderne. Og i brygningen....  Beholdningen af godt hjemmebrygget øl er på grund af manglende produktion faretruende lav her i huset.
Jeg føler derfor med Charlie Papazian, som er en amerikansk brygger, stifter af den amerikansk håndbrygger forening AHA og forfatter til bøger om brygning. Han sagde engang: "Keep your hands of my beer! Brew your own!" Men i denne glade juletid, må man dele ud af sine goder, så den indre glæde, ved at dele sit dyrebare øl varmer så meget mere denne jul. Problemet er at den stramme tidsplan med skrivningen vabskeliggør min deltagelse i glæderne.

God Jul til alle, som måtte forvilde sig her forbi.


8. december 2008.

Selvom her ikke sker så meget på siderne, er der lagt store planer for foråret, når jeg er færdig med mit speciale. Jeg har anskaffet mig lidt nyt udstyr. Herunder et "tappeanlæg" til at flaske flaskecarboneret øl, og udstyr til at lave gærbank med. Dette vil blive beskrevet nærmere, når jeg når så langt, ligesom jeg stadig har et hængeparti på disse sider omkring allgrain-brygning og ingredienser mm. Men som enhver håndbrygger ved eller vil erfare: Kommer tid, kommer råd. Og så må der rengøres og desinficeres lidt ekstra for at få råddet væk igen. :-) Dette var noget, der blev mere end aktuelt, da jeg forud for brugen af mit fadølsanlæg skulle rengøre det efter en længere tid uden brug. Uha, det kan blive beskidt i de små kroge ved at stå hen. Især det indre af hanen viste sig at kunne ophobe en del snavs og bakterier. Så der gik lige en halv dag med at få udstyret klar til en fødselsdag. Jeg savner i øvrigt da en rigtig god guide til rengøring af disse indre dele i fadølsudstyr, da jeg blot rengør, så jeg finder det rent og desinficeret. Derfor er også et afsnit om rengøring af fadølsanlæg en mulighed her på disse sider.
 

Indtil videre vil jeg lige ønske alle, der måtte forvilde sig forbi disse sider, en rigtigt god jul.


21. november 2008.

Jeg har nu brugt et par halve dage på at restaurere mit skur, så det har fået nyt tag, og er blevet indrettet på en mere praktisk måde. Det er mit håb, at det fremover vil være muligt for mig at benytte det til at brygge i. Men det skal nok vise sig at være en udfordring at få skabt en sameksistens mellem brygudfoldelser og de andre ting vi har brug for at placere i skuret. Lige nu ser der ud til at være blevet plads og godt tørt.

Der er møde i Esbjerg håndbryggerlaug i morgen, lørdag den. 22. Det glæder jeg mig meget til, da det er en veltrængt pause i min specialeskrivning. Er du brygger i Esbjerg eller omegn skal du være mere end velkommen til at kontakte os. Vi har nogle hyggelige møder med diskussioner om øl, brygning og udstyr. Men sidst og ikke mindst, så hygger vi os med at smage lidt på hinandens håndbryg. Både succes'er og fiaskoer, som vi så alle kan lære af.


12. november 2008.

Stilheden omkring opdateringer og udbygning af indhold er næsten larmende her på hjemmesiden. Desværre forholder det sig også således  i bryggeriet. Dvs. næsten. Jeg har fået taget fat på en renovering af mit skur i min sparsomme tid ved siden af specialeskrivningen. Der er kommet nyt tag på og skal laves hylder mv. Målet og håbet er, at der med tiden vil blive skabt plads og mulighed for at rykke brygningen ind i skuret. Når jeg når så langt med dette projekt, at der er noget at berette, vil det blive beskrevet her på siderne.


22. oktober 2008.

Her er fortsat noget stille på grund af specialet. Men nu har jeg endelig fået lagt et lille filmklip af den klare mjød ind under filmklip.

I ferien bryggede min svoger og jeg en hvedeøl til hans fødselsdag i december, hvor vi fik den fantastiske effektivitet på 93%. Hvordan vi endte der er jeg ikke helt klar over. Men utroligt er det da.


6. oktober 2008.

Det har været lidt stille her på siderne et lille stykke tid nu. Jeg er fortsat specialeramt, og har valgt at prioritere dette højt.

Men mjøden, som blev brygget i marts er nu blevet flasket. Den er helt utrolig klar, hvilket der snarest vil dukke lidt billeder op af. Og smagen er temmelig lovende, idet den har en rund og blid smag, som ikke er sød. Det er en sand gudedrik, som bedst nydes i små portioner, da udover en god smag også har en god alkoholprocent.


22. september 2008.

Det er nu slut på humlehøsten for i år. I dag er min havehumle blevet høstet, og gav et fint udbytte (ca. 1½ x 12 liters spande). Spændende hvad det vejer i tørret vægt. Se og læs om havehumlen her: Havehumle.

Jeg har så gjort mig et forsøg på at koge flasker i min gruekedel, men det synes jeg ikke var en succes. Jeg er vendt tilbage til min højtryksrenser og opvaskemaskinen. Det er en hurtig og effektiv metode, som ikke kræver voldsom megen indsats fra min side.

Til gengæld har jeg fået lavet en beskrivelse af hvordan en flaskeskyller kan være en god investering. Den sparer rigtigt meget tid, når flaskerne skal gøres klar til flaskning. Læs om denne under flaskeskyller.


16. september 2008.

Fanøhumlen som vokser ude på østsiden af Fanø er blevet høstet. I den forbindelse har jeg taget lidt billeder af hvor humlen gror, samt den udsigt humleplanten har over vadehavet, som den vokser kun få meter fra. Se disse billeder under Høst af Fanøhumlen 2008.


15. september 2008.

Der er lige blevet lagt et lille filmklip fra humlehaven op under videoklip i fotogalleriet.


14. september 2008.

Ciderbrygningen er overstået. Dvs. nu står der ca. 75 liter cider og gærer lystigt. Det krævede en del tid og arbejde at ordne æblerne, rive dem og få dem presset. Men ikke mindst at få foretaget de løbende reparationer på pressen. Pressen kunne nemlig ikke holde til presset i det lange løb. Så den måtte bygges om. Dette er beskrevet nærmere i ord og billeder under Frugtpresse.

Men sjovere endnu, så er humlehøsten gået ind. Så selv om udbyttet ikke var stort det første år var både jeg og mine forældre stolte, da den var i hus. Til næste år bliver det nok en ganske pæn del mere humle, der kan høstes. Læs mere om dette under humlehøst 2008.

Min havehumle, som jeg har brugt som smagshumle i flere bryg nu er også næsten klar til høst, ligesom jeg snarest vil ud i klitten på Fanø's østkyst at høste den Fanøhumle, som jeg tidligere har haft taget rhizomer fra, samt brugt som smagshumle. Men mere om dette senere.


8. september 2008.

Ciderbrygningen er gået i gang. I den forbindelse fik jeg prøvet min frugtpresse af. Det viste sig at nogle justeringer var påkrævede. Læs om frugtpressen, de første presninger og justeringer her: Frugtpresse. Disse første presninger gav 19 liter saft, som nu gærer til en, forhåbentlig, fin cider.


2. september 2008.

Jeg har i dag rettet et par småfejl på siderne. I den forbindelse har jeg slettet muligheden for at søge på mine sider. Dels da jeg ikke har kunnet få det til at virke ordentligt, dels da jeg ikke har kunnet registrere at denne funktion er blevet benyttet ret meget. Skulle jeg få mange henvendelser om at nogen savner den funktion, vil jeg forsøge at få det til at køre. Men indtil videre er det historie.


25. august 2008. Status

Ahhh. Det har været ferie. Det har betydet at der ikke er sket så meget her på siderne. Der er nu blevet lagt lidt nye billeder fra humlehaven ind i fotogalleriet om humle. Der vil følge flere billeder. Planterne har det fint, og der er humlekopper på vej.

Jeg har modtaget en hel del madæbler fra naboen, og har fået udsigt til en del flere forskellig æbler fra svigerfamilien. Så jeg har, inspireret af beskrivelser på nettet, lavet en frugtpresse, så der kan blive presset æbler til juice og især ciderbrygning. Der vil nok følge en beskrivelse af pressen og ciderbrygningen på et tidspunkt. Hvordan pressen blev lavet kan ses her: Frugtpressen

Endelig har jeg fået købt mig en halv spand Fanø-lynghonning, som jeg vil forsøge at vride endnu en omgang mjød ud af. Jeg kunne smide æbler med i dette bryg, men er i tvivl om det ikke vil overdøve smagen af lyngen i det endelige mjød? Det første mjød står stadig og udvikler sig. Det er helt klart og gyldent i farven.

Jeg har en dunkelweizen, som er blevet flasket og står til karbonering. En weizen er klar til at blive flasket en af de nærmeste dage.


6. august 2008.

Lige nu bobler det lystigt i to gærtanke med henholdsvis en Dunkelweisse, som snart skal flaskes, og en Weissbier. Opskrifterne vil nok blive lagt op her på siderne senere.


5. august 2008.

Projektet med at få mit nye brygsetup til at virke fortsætter: Jeg har nu brygget med et stykke syrefast net i indsatssien. Men det gik heller ikke optimalt. Der kan læses om dette forsøgsbryg, samt om det syrefaste net her på siderne nu.

Så har jeg fået rettet min gruekedel op efter et uheld, hvor jeg tabte den under oprydning. Samtidig fik jeg foretaget det udsatte projekt med at sætte hjul på gruekedlen. Også dette er kommet op på siderne under Gør det selv.


1. august 2008.

Jeg har fået sat lidt billeder af den første brygdag med det nye udstyr op i fotogalleriet under: Bryg med nyt udstyr. Ingen har endnu givet noget respons på min bøn om råd og hjælp: Hjælp og råd søges.


26. juli 2008.

Forleden fik jeg så prøvet det ny system af. Heldigvis kom der nogle brygvenner forbi og reddede mig, for Murphy luskede forbi for at håndhæve sin lov om at alt der kan gå galt vil gøre det. Ahhh... helt så galt gik det nu ikke, men et manglende syrefast stykke nippelrør blev erstattet af et stykke slange, og spargeringen stoppede til. Hullerne i indsatssien lod så store stykker skaldele passere, at rillerne i ringen, som var mindre stoppede til. Resultatet var at vende tilbage til at recirkulere ved hjælp af en kande under hanen på gruekedlen.

Der kan læses om grundfospumpen som mæskepumpe under Gør det selv.


21. juli 2008.

Jeg arbejder stadig på siderne omkring brygning. De er ved at virke lidt uoverskuelige, da jeg har problemer med at få strukturen på hjemmesiden LaC-Brew til at være gennemskuelig. SÅ nu må jeg bede mine kære læsere om hjælp: Hjælp og råd søges

På Onsdag skal mit nye udstyr stå sin prøve. Jeg får besøg af to medbryggere fra Esbjerg Håndbryggerlaug, som har meldt sig som køkkenskrivere og kloge ansigter. Det skal nok blive hyggeligt.


12. juli 2008.

Pumpen er nu blevet testkørt. Jeg mangler to stykker nippelrør, som er på vej, så jeg kan lave et omløb på pumpen. Jeg har lagt et filmklip af testen ind under afsnittet om pumpen. Jeg laver senere et beskrivelse af hvordan jeg har samlet pumpen, samt opstillingen af det endelige spargesystem.


11. juli 2008.

Der er nye billeder fra humlehaven.


10. juli 2008.

Jeg er nu nået til den triste konklusion, at mit udstyr desværre ikke når at blive færdig før tidligst til weekenden, hvor jeg nok ikke får tid til at brygge. Men man kan jo håbe.

Her på siderne er jeg gået i gang med et projekt jeg længe har udsat. Det er beskrivelserne af selve brygningen, som jo er ret så omfattende. Jeg har valgt at lægge disse nye sider ud i halvfabrikata, således at nogle af disse vil være færdigskrevne andre kun påbegyndt osv. Alt bliver rettet, som dette skrider frem. Grunden til denne fremgangsmåde er at jeg håber andre vil byde ind med kritik til min fremstilling af processerne, så alt bliver helt korrekt. Men: Kig her under brygning og brygmetoder, hvor jeg er begyndt med afsnit om kits og ekstraktbryg. Men også forskellige af processerne fra all-grain.


7. juli 2008.

I dag er der kommet endnu et par billeder ind omkring mit hejsestativ. Det er nu færdigt, malet og klar. Jeg har også fået et andet projekt næsten færdigt, idet jeg har lavet mig et setup til kogning af spargevand, så jeg kan sparge ved hjælp af tyngdekraften. Det mangler kun at blive testet af med blusset tændt, hvilket jeg desværre ikke har haft tid til endnu. Jeg satser på snart at være færdig, så jeg kan brygge med det ny udstyr sidst i denne uge. Jeg mangler stadig at få sat pumpen til, samt få det hele testet lidt af og renset, så alle metallerne i udstyret er klar.

John Palmer beskriver i "How to brew" hvordan de forskellige metaller vil skulle skylles i forskellige midler for at opnå den rette overfladestruktur til brygningen. F.eks. er rustfrit stål, som jeg bruger meget af, ikke længere rustfrit, når der skæres eller poleres på det. Det skal renses af med oxalsyre og stå tørt i ca. 14 dage for at danne en passiveret overflade ved at danne et beskyttende lag af chromoxid. Det må jeg skrive lidt om andetsteds, når jeg har gjort det.

Den hurtige løsning skulle være at lægge det rustfrie stål i saltpetersyre i 20 minutter, skylle det grundigt rent og tørre det. Om det kan lade sig gøre i praksis herhjemme er jeg usikker på. Men intet er endnu rustent, så det kommer muligvis til at vente til jeg har prøvet at brygge med det.


2. juli 2008.

Herunder er der links til Spargering og Låg. Disse link virkede ikke, men dette er nu rettet.

Jeg har nu også endelig fået lavet et hejsestativ til min indsatssi. Så nu nærmer jeg mig at mit nye system er færdigt. Det glæder jeg mig meget til. (Har jeg ikke skrevet det før? :-) )


29. Juni 2008.

Nu har der været stille på disse sider et stykke tid. Jeg skriver speciale og arbejder, så tiden har været og er sparsom. Men jeg har nu fået lavet en del nye tiltag omkring ombygningen af mit udstyr. Jeg har får lavet mig en spargering, samt et nyt låg til gasgruekedlen. Til siderne her vil dette resulteret i to afsnit mere under "Gør det selv", hvor jeg også introducerer nye fotogallerityper, idet billederne her åbnes på samme side. Det var lidt bøvlet at få til at virke, men jeg mener selv det var besværet værd.

Jeg har endvidere fået bestilt et nyt gasblus, så det vil blive muligt at koge spargevand i min store 70 litergryde. Dvs. vi lavede en fællesbestilling fra Tyskland, så vi bestilte i alt 19 gasblus til levering 3 forskellige steder i Danmark. Det var et større projekt end planlagt, men det lykkedes vist næsten uden problemer.

Det har været en træls periode, hvor jeg ikke har kunnet brygge, da udstyret ikke har været klar, men nu ser jeg en ende på det.

Nyt følger, når det er klar.


5. Juni 2008.

Der kom et par nye billeder fra Ribe med nyt fra humlehaven. First Gold og Hallertauer har det godt... De er nu sat ind nederst på galleriet over humlehaven.


4. Juni 2008.

Jeg har i dag lavet lidt opdateringer rundt på siderne. Dvs. at der er sket lidt på linkssiderne, siderne om brygning og brygprogrammer.


2. Juni 2008.

Gasgruekedlen har fået ny hane. Se mere under "Gør det selv". Jeg mangler stadig at få lavet en spargering af kobberrør, et stativ til at hæve sænke min indsatssi med, samt få det hele samlet om monteret med pumpen. Jeg får desværre ikke brygget, så længe jeg er i gang med disse ændringer.

Der er kommet nye humleplanter til humlehaven, idet jeg har fået nogle stiklinger "hallertauer" og "first gold" fra Carsten i Hjørring. En stor tak til ham! Jeg har endnu ikke billeder eller andet af disse, men det kommer der senere.

Endelig har jeg langt om længe fået taget hul på at lave en engelsk version af siderne her. Derfor det lille nydelige flag i det ene banner. Det er mit håb på et tidspunkt at få alle siderne oversat, men indtil da må de engelsktalende nøjes med at bruge det udmærkede google translate.


28. Maj 2008.

Jeg har modtaget megen god hjælp i forhold til min hane. Mange tak til alle! Især har Søren "Tjalfe" fra brygforum hjulpet, da han som rustfri kleinsmed har kunnet skaffe og lave de sidste dele. Jeg vil nu gå i gang med at samle alle delene, og lave nogle forsøg. Jeg skriver mere på siderne om dette senere.
 

Så har jeg været i Ribe at se til humleplanterne. Desværre er to af humlerne fra Per Kølster gået til. Så jeg har ikke længere en Saaz og en Winge 5. De to humler var nu også ret medtagne, da de kom, og havde det svært ved at blive plantet ud. I stedet har jeg plantet endnu en Fanøhumle, samt en aflægger af en Winge 4, som jeg fik af min ven René.


14. Maj 2008.

I forbindelse med ombygning af min gasgruekedel har jeg et par problemer som jeg gerne vil have hjælp til: Ny hane på gasgruekedlen.


11. Maj 2008.

Jeg har en periode, hvor der ikke vil ske så meget på siderne, samt brygningen, da jeg har et par eksamensopgaver at se til. I mine pauser ser jeg lidt på ombygning af min gasgruekedel. Den skal have lavet nyt udløb og hane, så den let kan tilsluttes slanger mm. Jeg påregner at lave en beskrivelse af hvordan her på siderne senere.

Humlehaven skulle have det fint, og jeg venter på at modtage nogle billeder af fremskridtet. Min egen havehumle, som nu vokser på 3. år er blevet en temmelig kraftig fætter, som i dag måler godt 225 cm. Jeg har reduceret den til 6 - 7 stængler, da der var virkelig mange skud fra den i år.


1. Maj 2008.

Jeg har været i Ribe at lave humlehave ved mine forældre. Indtil videre har vi plantet 5 planter, men har plads til 8. Jeg har formentlig en First Gold og en Hallertauer mere på vej, og så er der kun plads til en plante mere. Lige nu overvejer jeg at se hvilken plante, der ser mest lovende ud, og så lave en stikling af denne til den sidste plads. Se billeder fra første del af opbygningen af humlehaven i galleriet. Vi venter nu på at cementen tørrer, før der kan spændes wirer og snore op.


26. April 2008.

Endelig er min indsatssi kommet fra smeden. Så nu har Søren Tygesen og jeg hver sådan en rar ting. Jeg har samtidig lavet en opdatering af nogle af siderne.

Der er kommet lidt nye billeder i fotogalleriet. Det er billeder af mine humleplanter, som desværre ser ud til at have det lidt hårdt med starten i livet. Vi fik ikke alle de humletyper vi havde bestilt ved Per Kølster, og nogle af dem, der kom er lidt hårdt medtagne. Jeg håber på det går og at de overlever. Der er også kommet lidt billeder af indsatssien og min pladekøler op.

Der er også kommet beskrivelse af Fanø humlen, som er med i projektet dansk humle.

Endelig er siden omkring artikler blevet opdateret, idet der er kommet et par lærebøger i brygning op.


16. April 2008.

I går var jeg ude at hente skud af den Fanø Humle, som jeg indimellem har brygget med som smagshumle. En kontakt til Gitte K. Bjørn fra projektet "Dansk Humle" afstedkom at jeg i dag har sendt nogle rodstykker, som forhåbentligt skal med i deres projekt. Læs mere om dette på www.danskhumle.dk


15. April 2008.

Jeg har som et forsøg valgt at lægge en lille række reklamer ind nederst på min side. Det skulle ifølge Google udelukkende vær reklamer omkring mit emne: øl og brygning, der vil figurere dernede. baggrunden er at jeg af den vej muligvis kan få dækket en smule af udgifterne ved at holde siden gående. Jeg vil nemlig få en afregning på nogle få øre for hvert klik på en reklame. Hvis det på en eller anden måde viser sig at være en dårlig ide, vil jeg fjerne det igen.  Også hvis det ikke viser sig at give noget afkast. For hvis det ikke er måleligt, kan det ikke økonomisk gøres op mod det de skæmmer. De skulle dog fremstå i farver, som passer på siden.


13. April 2008.

Siderne er endnu en gang blevet gennemgået for links mm. Jeg har fået lavet en søgefunktion, så der nu kan søges på både LaC-Brew og på internettet. Efterhånden som siden bliver mere omfattende vil dette muligvis kunne være en fordel.


11. April 2008.

Der sker ikke så meget på siderne. Jeg har for omkring en uge siden flasket brygget til møde i Esbjerg Håndbryggerlaug. Der er møde lørdag den. 12. ved Søren Tygesen. Men desværre tror jeg ikke min øl bliver klar, da den er langsom i sin carbonering. Herfra skal lyse en opfordring til at melde sig ind i bryglauget, hvis man bor i området omkring Esbjerg. Vi hygger os rigtigt med snak og smagninger af vore øl, ligesom vi tager forskellige temaer op på møderne.


2. April 2008.

I dag har jeg opdateret lidt i fotogalleriet. Især omkring forsøgsbrygget med Mjødfremstilling.  Der har vist været nogle småfejl på siden, med links, der ikke var komplette. Dette skulle være rettet nu. Ellers giv lige en besked.

Jeg har fået brygget en øl næste møde i Esbjerg Håndbryggerlaug. Vi aftalte på sidste møde at lave en øl efter samme rammer, så vi kunne smage evt. forskelle. Der var visse elementer det stod os frit at lege med, så der skal nok komme ret forskellige øl ud af det. Se mit bud på opskriften her: LaC - Brew: Esbjerg Håndbryggerlaugs Pale Ale.

Så har jeg af pladshensyn besluttet at de ældste nyheder går over i en ekstra side, som hedder "Pensionerede Nyheder"

Jeg har fået fingre i lidt mere udstyr, som jeg vil beskrive snarest. Det drejer sig bl.a. om et refraktometer, nogle propper mm., som gerne skal ende med at blive en counter pressure filler, samt et par ekstra corneliusfade.

Endelig har jeg taget den beslutning at fjerne siden: Kommentarer. Jeg har ikke haft succes med at få den til at virke optimalt. Så den er nu ikke længere at finde. Benyt i stedet venligst og gerne mail, hvis du vil i kontakt med mig.


17. marts 2008.

Endelig er jeg blevet færdig med at oversætte artiklen om cold trub. Den er nu at finde under artikler, samt i galleriet på www.haandbrygforum.dk. Mit mjødprojekt skrider langsomt frem. Der er ikke blevet brygget nyt det sidste stykke tid. Jeg tror jeg vil vente til jeg har min indsatssi til gruekedlen. Lautertunen er for træls. Hvis det trækker ud ´med indsatssien overvejer jeg at forsøge med indsatsen fra fra min lautertun hængt indeni gruekedlen.

Men jeg har fået fat i nogle magnetpinde fra tyskland, der er ret kraftige. Jeg lavede en testopstilling mellem to mursten, og monterede to neodymmagneter på en pc-blæser. Blæseren var lidt svag til en stor rørepind, men med en lille på 2 cm i en 2L Erlenmeyerkolbe gik det fint. Der er et lille filmklip i fotogalleriet af dette.


9. marts 2008.

Jeg har flasket brygget "Trøjerester", og i den forbindelse har jeg i galleriet sat billeder op af hvordan det kan gribes an at flaske håndbrygget øl.


8. marts 2008.

Der er blevet brygget mjød - eller i hvert fald første del af det. Billeder findes i galleriet og opskriften i opskriftsamlingen. Jeg fik kyndig hjælp af min kære svigerfar, som gerne gav både en hånd og gode råd over en håndbrygget øl, med en let bid brød til.


6. marts 2008.

Jeg har i dag lagt artiklen "Hot Trub": Dannelse og fjernelse ind under "artikler". Det er en artikel om hvordan hot trub påvirker øllet, samt hvordan vi håndbryggere kan fjerne det. det den en første af to artikler om emnet trub. Den anden kommer op, når jeg engang får den oversat.


3. marts 2008.

Jeg har i dag fået udvidet siden om udstyr, eller nærmere ..det løse udstyr. Dvs. at min helt nye og større chiller bl.a. præsenteres her, sammen med beskrivelser af hvorfor urten overhovedet bør køles hurtigt efter kogning. Så har jeg fået min fadølskøler til at virke. Det beskriver jeg lidt af her på siden om "Gør det selv", og samtidig er siden om fadølskøleren blevet opdateret.


17. februar 2008.

Fotogalleriet er i dag blevet udvidet med en billedserie med beskrivelser af en brygdag. Jeg har på grund af opgaver på mit studie planlagt at lade siden her stå, som den er nu, den næste tid. Derfor vil der sandsynligvis ikke ske de helt store nye tiltag over den næste måneds tid. Jeg vil prioritere mit studie i stedet for hjemmesiden i denne periode.

Men da jeg fortsat agter at brygge mm. i tiden fremover, vil jeg forsøge at tage billeder til brug på hjemmesiden senere på året. Jeg er dog fortsat modtagelig for råd og ideer, samt villig til at svar på spørgsmål hvis nogen skulle opstå. Selve opsætningen af siden har vist sig at være ret tidskrævende.

Bemærk at min "kommentarer" side ikke virker endnu. Brug venligst mail i stedet.

I mellemtiden kan jeg kun opfordre til: Både bryg og drik med omtanke.


14. februar 2008.

Siderne er gennemgået og en del er rettet til. Jeg har uden succes forsøgt at få lavet siden med "tables", så teksten står ens på alle skærme og ikke flyder helt ud til siden ved dem, der sidder ved en 32" pc-skærm. Det bliver for træls at læse på i længden. J


12. februar 2008.

Endelig har jeg fået lidt beskrevet om min pumpe, som jeg fik sidste år, men endnu ikke har taget i brug. Hvis nogen har ideer til hvordan det kan gribes an, så giv lige en besked. Helt overordnet er siderne rette lidt til - igen. Jeg har fjernet søgefunktionen, da den ikke virkede, og jeg har forsøgt at få kommentarsiden til at køre. Jeg har en idé om at der er en fejl i de funktioner jeg skal kunne bruge fra min webserver omkring database mm, der ikke virker. Lige nu har jeg mest lyst til bare at fjerne disse dele. Vi får at se.

Der er lidt flere billeder i galleriet - herunder en billedguide af hvordan jeg laver en gærstarter med magnetomrøreren og lidt stålgryde og fade jeg fik af min ven før jul.

Nyeste er at jeg i fotogalleriet har lavet en side til videoklip fra bryg og andet. Der er indtil videre kun et klip af en whirlpool. Men når klippene bliver lavet kommer de i det galleri.


9. februar 2008.

Der er kommet lidt omkring min magnetomrører under siden om brygudstyr, ligesom der er indsat lidt flere billeder i galleriet. Jeg har planer om at ændre i siderne om brygning, så disse bliver lidt mere overskuelige. Men dette bliver nok først en gang i løbet af næste uge. Der skal brygges mandag eller tirsdag, alt efter hvornår en gærstarter lavet på baggrund af en høstet safbrew s-33 gær, samt en god stor portion malt, som min nabo var så venlig at give mig. Jeg har i dag forsøgt at få lavet omrøreren i min fadølskøler med en motor fra en varmluftsovn. Det virker ikke optimalt, så jeg må se mig om efter en anden motor. Muligvis en original fra Tyskland, hvor de kan købes til en rimelig penge.


3. februar 2008.

Jeg har i dag lagt et par artikler om brygning ud på siden.

Samtidig er der nu endelig kommet nogle opskrifter på siden.

Ellers sker der ikke så meget på siden. Jeg har arbejdet på forsøg med at høste gær, samt at klare øl med Issingglas. Det vil jeg nok beskrive senere.  Jeg ville gerne lave mine sider med en fast sidebredde, men har lidt besvær med at finde en hurtig og nem løsning. Så hvis nogen har en idé til mig i den henseende, så skriv endelig.


14. januar 2008.

Siderne er blevet opdateret. Der er således nu også beskrivelse af hvordan der blev lavet en tragt til den motoriserede mølle.

Samtidig er siderne blevet gennemgået lidt for en mindre opdatering. Især er Fotogalleriet blevet ændret, således at der fremover vil kunne vælges mellem forskellige temagallerier. Det er endnu ikke helt udbygget, men der vil ske mere der, efterhånden som jeg får taget flere billeder.


9. januar 2008.

Så er jeg begyndt at samle min mølle, samt sætte motor på. Det beskrives nu under under brygudstyr. Motorisering af Crankandstein 3D

Ellers har jeg ikke rettet særligt meget på siderne denne gang. Galleriet står foran en større renovering og udbygning af struktur. Jeg er ikke kommet videre med fadølskøleren endnu, men har da fundet en motor fra blæseren i en varmluftsovn, som måske kan drive den rører, der skal køre i vandtanken.

Så har jeg droppet ideen med at bruge en spulepumpe fra en opvaskemaskine, da jeg har fundet en anden løsning i form af en grundfospumpe. Den kommer der også mere om senere.

Jeg har også lige været ind at rette lidt på links siden.


23. december 2007.

Der sker ikke så meget på hjemmesiden pt. Jeg har meget travlt med en opgave på mit studie. Men jeg har fået prøvet fadølskøleren af. Den køler godt. Rigtigt godt! Faktisk alt for godt. Den køler så ølstrengen fryser til og så kommer der ikke så meget øl ud længere. Jeg har arbejdet med den og opdaget at der sidder en lille elmotor, som driver en propel i kølevæsken for at lave cirkulation. Denne motor virker ikke, så jeg skal have en ny.

Også ølbrygningen er sat i bero indtil efter opgaveafleveringen. Og der vil heller ikke komme flere opgraderinger eller ændringer her på siden de næste uger. Men derefter vil jeg få opdateret situationen omkring de mange projekter i bryggeri og tappeudstyret.

Men i stedet skal lyde et ønske om god jul og et godt nytår. Nyd noget godt øl til maden.

Højt skum!


16. december 2007.

Der er kommet nye fotos. Det er af min fadølskøler. Den driller lidt, da den køler lige vel meget.


11. december 2007.

Jeg har i dag rettet lidt rundt om på siderne. Jeg har opdaget at jeg har lavet en pinlig regnefejl omkring min motor, som jeg ville bruge til at drive min mølle. Den kørte for langsomt. Den skal nu bruges til at drive en fødevalse i tragten, hvis jeg kan finde en løsning på det. Til at drive møllen håber jeg på at få en bore- røremaskine i julegave. :-)


4. december 2007.

Der er i dag blevet rettet op rundt omkring på siderne, ligesom der er blevet tilføjet en del, således at siden skulle være ved at have taget form.


3. december2007.

Jeg har i dag opdateret siden om min mølle, samt siden om fadølskøleren. Se disse for nyt.

Der er også kommet et par billeder i Fotogalleriet, samt lidt opdateringer rundt omkring på siderne.


 

Hit Counter

 

 

Translate? Google translate

Übersetzen?Google translate

Anbefaling:

AuctionSniper.com - Easy eBay bid sniper solutions.
Easy eBay bid sniper solutions

Læs mere under links.
 

 

[Lars Reinholdt Christensen]


 

Send e-mail til mig med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted fra feedbacksiden.
Copyright © 2007 - 2011 LaC - Brew Fanø
Senest opdateret: 10. april 2011

 

louis vuitton outlet louis vuitton outlet sport blue 3s Lebron 11 louis vuitton outlet louis vuitton outlet foamposites for sale louis vuitton outlet cheap jordan shoes Louis Vuitton Outlet louis vuitton outlet jordan 3 sport blue louis vuitton outlet jordan 6 sport blue cheap jordans louis vuitton outlet jordan retro 11 coach factory outlet online sport blue 6s sport blue 6s louis vuitton outlet michael kors outlet louis vuitton outlet kate spade outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet Kate Spade Outlet michael kors outlet jordan 3 sport blue michael kors outlet Kate Spade Diaper Bag louis vuitton outlet history of jordan 6s sport blue 3s louis vuitton outlet beats by dre outlet history of jordan 6s legend blue 11s jordan 3 sport blue louis vuitton outlet